NEPRAVOMOĆNA PRESUDA: Sanaderu šest, Hernadiju dvije godine zatvora

Ivo Sanader i Zsolt Hernadi u ponedjeljak su proglašeni krivima zbog rimanja, odnosno davanja mita u aferi Ina-MOL. Riječ je o nepravomoćnoj presudi.

Presuda je objavljena na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon godine i dva mjeseca suđenja. Hernadi je dobio dvije godine, Sanader 6 godina zatvora.

Bivši hrvatski premijer Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Hernadi proglašeni su krivima za davanje, odnosno primanje mita.

“Ivo Sanader s Hernadijem dogovorio da ce za iznos od 10 milijuna eura dogovoriti da će RH Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine i izmijeniti međudioničarski ugovor. Na sjednici vlade zatražio je da se prihvati izvješće kojim se MOL-u prepušta upravljanje Inom što je Vlada i prihvatila”, kazala je sutkinja Maja Štampar Stipić.

Prema nepravomoćnoj presudi, tvrtka Roberta Ježića koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet milijuna eura.

SLOKOVIĆ: “Presudu smo očekivali jer je cijeli postupak tekao na taj način”

MOL razočaran presudom Hernadiju, poručuju da je opet dobio ‘nepošteno suđenje’

TURUDIĆ: “Nije me iznenadila ovakva presuda, niti bi me iznenadilo da je bilo drugačije”

 

Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL zatražio je Ustavni sud ukidajući prvu presudu Sanaderu. Hernadi tada još nije bio optužen, a mađarska je strana odbila niz zahtjeva za njegovim ispitivanjem, navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu.

Sanader je u prvom postupku pravomoćno osuđen na osam i pol godina, a osim za primanje mita od Hernadija tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vrijeme Domovinskog rata. Na ponovljenom suđenju za to nedjelo osuđen je na dvije i pol godine, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme prvedeno u pritvoru pa više nije morao u zatvor.

No, nekada najmoćniji hrvatski političar u travnju je zatvoren jer mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska pa je i presudu u aferi Ina-MOL dočekao iza rešetaka.

Još uvijek mu traje suđenje u aferi Fimi media, gdje je također u prvom postupku nepravomoćno osuđen, ali je presudu na devet godina zatvora ukinuo Vrhovni sud.

Komentiraj