NEOVISNO O SAD Sirijski Kurdi žele dogovor s Damaskom

epa

Vođe sirijskih Kurda žele sklopiti politički dogovor sa sirijskom vladom uz posredovanje Rusije neovisno o najavljenom američkom povlačenju iz regije, rekao je u petak visoki kurdski dužnosnik.

Kurdska uprava koja vlada dobrim dijelom sjeverne Sirije predstavila je plan za dogovor s Asadom na nedavnim sastancima s Rusijom i očekuje ruski odgovor, rekao je Badran Jia Kurd, koji je bio nazočan na tim sastancima.

Ako se takav dogovor postigne, to bi ponovno povezalo dva najveća dijela zemlje razdvojena ratom prije osam godina, a samo jedan ugao sjeverozapadne Sirije ostao bi u rukama pobunjenika koje podržava Turska.

Kurdi se žele osigurati od Turske koja im prijeti invazijom smatrajući njihove postrojbe (YPG) prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Turska je već dva puta poslala vojsku u Siriju kako bi potisnula YPG. No suzdržala se od izravnog napada na kurdska područja na sjeveroistoku gdje djeluju američke snage.

Trump, koji još nije precizirao u kojem će se roku povući iz Sirije, rekao je u srijedu da će Amerikanci otići polako “kroz neko vrijeme”.

Također je kazao da SAD želi zaštititi Kurde, koji su odigrali ključnu ulogu u borbi protiv Islamske države.

Jia Kurd pozdravio je najavu sporog povlačenja američkih vojnika, ali i napomenuo da SAD nije o tome razgovarao sa svojim sirijskim saveznicima koju su ostali zatečeni.

Kako bi se popunio očekivani vakuum, oni žele da Rusija pomogne u osiguranju raspoređivanja sirijske vojske na sjevernoj granici. To je dio širih napora da se postigne dogovor s Damaskom kako bi se također zaštitilo njihovu regionalnu autonomiju.

Jia Kurd je rekao da je Rusija pristala posredovati.

“Konačna odluka je da se postigne dogovor s Damaskom, radit ćemo u tom cilju bez obzira na cijenu, čak i ako se Amerikanci usprotive”, rekao je.

Damask i YPG uglavnom su izbjegavali međusobne sukobe tijekom rata. Čak su se i zajedno borili protiv zajedničkih neprijatelja.

Prošle godine započeli su u Damasku političke razgovore, ali su se oni raspali bez napretka.

Glavni ciljevi kurdskog plana su zaštita granice s Turskom, integracija vladajućih struktura sjeverne Sirije u ustav i pravedna distribucija resursa u sjevernoj i istočnoj Siriji.

“Loptica je na strani Rusije i Damaska”, rekao je.

Sirijski ministar vanjskih poslova nedavno je rekao da je federalni ustroj Sirije neprihvatljiv. Asad želi povratiti autoritet nad cijelom zemljom.

Kurdi u rukama imaju velike adute – kontrolu nad branama na Eufratu, naftnim poljima i drugim resursima.

Komentiraj