Neobične tradicije na prijestupnu godinu – 29. veljače

Iz Irske dolazi jedna od najpoznatijih tradicija vezana za prijestupni dan koja glasi da žene mogu zaprositi svoje muškarce. Prema legendi, u 5. stoljeću u Irskoj časna sestra Brigita žalila se svetom Patriku kako nije pravedno da žene nemaju pravo zaprositi svoje muškarce. Sveti Patrik zažalio se nad ženama i dao im mogućnost da svake prijestupne godine 29. veljače slobodno traže brak od sramežljivih i neodlučnih muškaraca. Ženskom prosidbom uvedena je ravnoteža u muško-ženske odnose kako je uvođenjem prijestupne godine uspostavljena ravnoteža u kalendaru. Zanimljivo je da se ovaj običaj do danas sačuvao u Irskoj.

Prema škotskoj legendi, kraljica Margareta uvela je 1288. godine stroge kazne za muškarce koji su odbili prosidbu 29. veljače. Morali su damama pokloniti 12 rukavica kako bi sakrili nedostatak prstena na ruci ili materijal za novu suknju.

Grci se odbijaju vjenčati prijestupne godine. Prema grčkom folkloru, sve što se započne prijestupne godine može završiti jedino nesrećom. Tako će brak sklopljen te godine završiti razvodom ili preranom smrću jednog od supružnika. Iako se ne zna točno porijeklo ovog praznovjerja, ono je još uvijek prilično rašireno među Grcima.

Komentiraj