Neobična veza Zampana i Gelsomine ‘na Ulici’

Giulietta Masina rođena je 22. veljače 1921. godine pored Bologne, od oca violiniste Gaetana Masine i majke učiteljice Anne Flavie Pasqualin. Bila je talijanska filmska glumica i supruga redatelja Federica Fellinija.

Upoznali su se 1942. godine, kada je Giulietta radila na talijanskom radiju kao glumica. Nakon što ju je čuo kako čita ulogu u radio drami koju je on napisao, Fellini ju je pozvao na ručak, a godinu dana kasnije bili su vjenčani. Premda je od prelaska na film 1948. godine surađivala s nekoliko odličnih redatelja, Masina će zauvijek ostati upamćena po filmovima koje je napravila sa svojim suprugom.
Za neodoljivo djetinjastu Gelsominu u filmu Ulica/La Strada (1954), u kome je pored Anthonyja Quinna ostvarila maestralnu ulogu, Masina je bila hvaljena kao najjači adut filma. Iako je tri godine kasnije na filmskom festivalu u Cannesu osvojila nagradu za najbolju glumicu za ulogu prostitutke u Felinijevom Oskarom nagrađenom filmu Kabirijine noći/Le notti di Cabiria (1957), Gelsomina će zauvijek ostati najomiljeniji lik Felinijevog opusa.

Na slici vidimo insert iz filma La strada – Ulica. U jednom trenutku Zampano je napustio Gelsominu. Nekoliko godina kasnije, kada je čuo da je umrla, potpuno se slomio shvativši koliko mu je značila.

Komentiraj