NENAD DUBRAVAC STRIC: ‘Iz medijske mirovine došao sam na Radio Nacional jer je digitalni radio budućnost’

Nenad Dubravac Stric, jedan od prepoznatljivijih voditelja nedavno pokrenutog Radija Nacional, prisjeća se svoje bogate radijske i televizijske karijere te otkriva zašto se opet aktivirao u eteru

Nenad Dubravac zvani Stric od prvog dana emitiranja jedan je od prepoznatljivih voditelja Radio Nacionala. Dubravac je osoba s velikim iskustvom rada na radiju. Samo na Radiju 101 radio je 26 godina, od studenog 1984. do 2010. Bio je autor, urednik i voditelj brojnih glazbenih, zabavnih i edukativnih emisija. Među njima ističu se ‘’Country Saloon’’, ‘’Radio tulum’’, ‘’Rock antologija’’, ‘’Rock špajza’’, ‘’One man music show’’, ‘’Jutarnji pisoar’’, ‘’Zvjerinjak’’, ‘’Životinjska farma’’, a surađivao je i sa Zločestom djecom. U drugoj polovici 80-ih surađivao je i sa Studentskim listom, gdje je u glazbenoj redakciji objavljivao recenzije albuma aktualnih izvođača rocka, bluesa, pop i country glazbe. Krajem 80-ih surađivao je i s glazbenim listom Heroina, a početkom 2000-ih s listom Fokus.

Početkom 90-ih jedno je vrijeme surađivao i s Hrvatskom televizijom, gdje je bio urednik, autor i voditelj serijala glazbenih emisija ‘’Električni Cowboy’’ i ‘’Ružičasti Cadillac’’. Bio je i suvoditelj u emisiji ‘’Gardijada’’, a sudjelovao je kao glumac i glazbeni urednik u serijalu ‘’Zlatko i detektivi’’. Kao glazbeni urednik pojavljivao se i u sportskim i informativnim te ostalim kolaž i glazbenim emisijama HTV-a. U svojoj karijeri Dubravac je surađivao s glazbenim kritičarima Draženom Vrdoljakom i Darkom Glavanom, ali je isto tako intervjuirao poznate svjetske rock izvođače. Među njima se kao poznatiji ističu Bill Wayman (The Rolling Stones), Ian Anderson (Jethro Tull) i David Gilmour (Pink Floyd). Intervjuirao je i brojne zvijezde country glazbe poput Razzyja Balliea, Jerryja Douglasa, Stevea Earlea i mnoge druge. U razgovoru za Zagreb News Dubravec je objasnio zašto se priključio Radio Nacionalu i prisjetio se raznih faza svoje bogate profesionalne karijere:

„S obzirom na to da to traje od studenog 1984. pa sve do danas, bila je masa toga. Počeo sam s countryjem, a završio na bluesu, rock and rollu, rocku, fuzijskoj glazbi. A koliko je bilo emisija? To bi trebalo dugo računati. Na početku se radilo o jednoj do dvije emisije tjedno, da bi kasnije preraslo u tri do četiri emisije tjedno. I to različitih žanrova – što glazbenih, što zabavnih, što “životinjarskih”, odnosno emisija o životinjama i njihovim životinjskim potrebama. Ranih devedesetih javljao sam se kao radijski reporter iz zagrebačkih klubova u emisiju ‘’Radio tulum’’ iz Saloona, Jabuke, Lapidarija. Kasnije sam i sam uređivao ‘’Radio tulum’’. Kad je riječ o Radiju 101, moram posebno istaknuti emisiju ‘’Jutarnji pisoar’’ koja se godinama emitirala četvrtkom ujutro. Radio sam tu emisiju s Nenadom Pavlicom i to je bila teška satira koja je bila strašno slušana. Svemu ovome treba ubrojiti i deset godina rada na televiziji, od 1990. do 2000., a tih sam deset godina paralelno radio na oba ova medija. Dakle, glazbe i zabave kao u priči“, prisjetio se Dubravac koji je na televiziji prestao raditi 2001., a na radiju 2011. te objasnio kako se odlučio priključiti ekipi Radio Nacionala koji je počeo s emitiranjem 2. kolovoza ove godine.

„Dogodila se je dugogodišnja pauza jer je onaj pravi Radio 101 otišao u stečaj. Za to sam vrijeme radio kojekakve stvari, bio sam i kućna pomoćnica jer znam dobro kuhati i dobar sam u čuvanju djece. No sve se u životu vrti u krug i dio ekipe je pod stare dane opet zajedno u istoj kući i u istom poslu. Smatram da tu nema nikakve slučajnosti. Moram priznati da sam na početku bio malo nervozan jer ipak je to bila duga pauza. Što se tiče glazbe, tu sam znao da nisam ispao iz igre jer stalno doma oko toga nešto petljam. No po pitanju povratka u eter na našim sam dogovorima bio dosta nemiran. Naravno da je razlog za to bila trema. Ona je bila prisutna sve do početka emitiranja, ali kad smo krenuli potpuno je nestala. Kad cijeli život radiš na radiju i onda imaš pauzu, to je kao da ti netko odreže ruku ili nogu. Zato ovaj povratak doživljavam vrlo emotivno, posebice što se vraćam s uhodanom ekipom. Reakcije na pojavu Radio Nacionala su dobre za sve nas. Bila je čak objava na Facebooku “kao da nikada niste niti prestali”, što me jako razveselilo. Moram citirati Krešimira Končevskog Kreša, s kojim radim svako jutro koji je, između ostalog, napisao: “Pojavio se radio od krvi i mesa”, i to mi se stvarno stvarno jako dopalo. Mi smo skromni ljudi, nismo neki hvalisavci, ali dajemo sve od sebe, dajemo koliko god možemo. Imamo mlade snage u tehnici, to nam puno znači i idemo stvarati novi radio. Moja generacija u konglomeraciji sa suvremenom tehnikom i s mladim novinarima i tehničarima je pun pogodak. Ovo je budućnost. S digitalnim radijom budućnost je došla k nama. Iako smo u sadašnjosti, počinjemo živjeti u budućnosti“, ispričao je Nenad Dubravac zvani Stric, jedan od voditelja Radio Nacionala.

Komentiraj