NENAD BOJKOVIĆ: ‘Plan je bio odsvirati samo jedan koncert, ali postali smo tribute grupe Queen’

Nenad Bojković, gitarist benda Queen Real Tribute Symphony koji nastupa u Lisinskom 6. prosinca

Jedan od najcjenjenijih tribute bendova na svijetu, Queen Real Tribute Symphony, dolazi u Zagreb i nastupit će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 6. prosinca. Hitovi Queena kao što su „Show must go on“, „Bohemian Rhapsody“, „We are the champions“ u izvedbi Queen Real Tribute Symphonyja svirat će se u Lisinskom, gdje su već nastupali. Od svog nastanka pa sve do danas ovaj bend je nizao velike uspjehe. Tijekom 2007. i 2008. godine održali su niz koncerata diljem Europe, što ih je stavilo na svjetsku mapu. Naredne godine dobili su silna priznanja i stekli veliku međunarodnu reputaciju, što im je otvorilo prostor za velike turneje. Primjerice, u Brazilu su imali 70 koncerata na četiri turneje, dok su u ljeto 2012. u Beogradu održali nastup pred nešto više od 60 tisuća ljudi. Godine 2017. podigli su svoj nastup na višu razinu – sastavljen je tribute show „Queen Symphony by Real“ sa simfonijskim orkestrom koji broj 42 instrumenta i zborom od 16 ljudi. Nakon nastupa u većini država bivše Jugoslavije, 2018. bend je gostovao na Dalekom istoku, točnije, u Kini, a nakon toga imali su i prvi nastup u Rusiji gdje je posljednja turneja određena u prosincu 2019. s ruskim simfonijskim orkestrima iz Moskve i Vladivostoka. Za Nacional je intervju dao gitarist benda Nenad Bojković.

NACIONAL: Održat ćete koncert u Lisinskom, ovo nije prvi put da nastupate u Hrvatskoj, u Zagrebu, što očekuje publiku?

Trudimo se da svaki sljedeći nastup u gradu ili mjestu u kojem smo već svirali, osvježimo novim pjesmama i drugačijom dinamikom. Publiku očekuje dinamična i interesantna rock simfonija.

NACIONAL: Jedan ste od najboljih tribute bendova u svijetu, zašto ste odlučili nastupati kao tribute bend, koje su prednosti, a koji nedostaci?

Mi smo zapravo imali u planu odsvirati jedan jedini koncert, davne 2006. No počeli su nas zvati na sve strane i onda se to pretvorilo u pravu karijeru. Prednosti su u tome što je već poznato kako se razvijala karijera benda kojem svirate u čast. Znate što da istaknete u prvi, a što da maknete u drugi plan. Sve se to već dogodilo i poznata vam je čak i reakcija publike. Nedostatak je u tome što će vas, naravno, vječno uspoređivati s originalom i što trebate u tom smislu dati maksimalan performans i predstaviti specifičnu energiju svakog od članova Queena.

NACIONAL: Zašto baš Queen, zašto vas inspirira baš njihova glazba?

Zato što je u mnogim aspektima njihova muzika perfektan primjer fuzije raznih stilova. Ne mogu se sjetiti nekog benda koji je uspješno spojio sve te stilove. Tu se sve ispreplitalo, od progressive rocka, skoro pa do heavy metala, a s druge strane, od synth popa, funka do power popa i monumentalnih power balada. A kroz sve to prolazi određena doza pravog, izvornog rock’n’rolla. Ne znam stvarno koji bend je prije i nakon Queena imao toliko uvezanih stilova, da funkcionira tako da mu 53 pjesme uđu na Top 100 listu, od kojih je šest bilo broj 1. Njihova muzika je drugačija, a pritom je jako uspješna i slušana, što ne ide često zajedno.

NACIONAL: Za sve izvođače prošla godina i ova bile su posebno teške, s obzirom na to da zbog pandemije koronavirusa nije bilo nastupa, ali pretpostavljam da je vama kao skupini koja ima iznimno puno izvođača na sceni bilo posebno teško. Kako ste to prebrodili, koliko ste osjetili pandemiju i kako je sada?

Stvar je u tome da mi od ovog posla živimo. Nemamo druge, dnevne poslove. Zatekla nas je pred kraj 64-dnevne turneje u ožujku 2020. pa smo nakon 64 koncerta završili u karanteni od 29 dana. To je već samo po sebi bilo šokantno. A kako vidimo, stvari se nisu puno pomakle od tada, svaki dan druga pravila, svako malo novi sojevi, ljudi su se počeli međusobno dijeliti. Ne izgleda nimalo dobro. Agonija se, nažalost, produžila. 

NACIONAL: Što smatrate najvećim uspjehom? Bilo je tu puno velikih i važnih koncerata.

Mislim da nam je do sada najupečatljiviji dojam ostavila posljednja turneja u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj – 64 nastupa za 66 dana. Svakoga dana drugi grad. To je bio pravi test izdržljivosti i uspjeli smo to prebroditi bez nekih posebnih problema. U toj turi je bilo puno legendarnih teatara i dvorana kao što su Jahrhunderthalle Frankfurt, Tempodrom Berlin, Saarlander Halle Saarbrücken. Nastupali smo prošloga ljeta i na Estadi Olympic Barcelona, olimpijskom stadionu, i u legendarnoj Palau Sant Jordi u studenome ove godine.

NACIONAL: Koji su planovi grupe?

Sredinom siječnja 2022. kreće nova turneja, uglavnom u Njemačkoj, imamo 68 datuma. Novi izazovi. Planovi su da se napravi i turneja po SAD-u, koja je bila pripremana za svibanj 2020., ali je nažalost bila odgođena zbog covida-19.

Komentiraj