NEMIRI&NESANICE: Franjevci konventualci i splitski nadbiskup duguju ispriku: NE pedofiliji i zataškavanju

Kod fra Gracijana, u samostanu i crkvi u kojoj je sahranjen Marko Marulić, bistrila se politika, kadroviralo se… Crkvene strukture znale su za skandal i šutjele su

Prošloga petka, 11. studenoga, IKA je objavila očitovanje Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca u povodu nepravomoćne presude Općinskog suda u Splitu protiv Provincije, vezane uz pedofilske radnje bivšeg člana, nekadašnjeg fratra Gracijana Gašperova (82). Navedimo priopćenje u cijelosti, kratko je i važno je da ga pročitamo kako bismo mogli u ovoj kolumni ukazati na neprihvatljivo ponašanje crkvenih vlasti. Kažimo prije svega da ti fratri objavljuju priopćenje jer su dobili “medijske upite” i jer su “zamoljeni da komentiraju slučaj”. Elem, kažu:

“Želimo istaknuti da je stav Provincijske uprave u potpunosti na tragu aktualnih smjernica pape Franje i nadležnih vatikanskih institucija o borbi protiv svih oblika seksualnog i drugog nasilja, pogotovo kada se radi o borbi protiv pedofilije ili drugih zločina protiv najranjivijih skupina u društvu. Konkretan slučaj u ovom trenutku nismo u mogućnosti komentirati jer, naglašavamo, radi se o nepravomoćnoj sudskoj presudi te je postupak u tijeku. Pričekat ćemo okončanje sudskog postupka te ćemo u cijelosti poštovati odluku pravosudnih institucija.”

Ovo što su izjavili je višestruko krivo i sada ću pojasniti zašto je tomu tako. Ta je franjevačka zajednica u dvama prilikama progovorila o slučaju i priznala zlodjelo. U nedjelju 27. svibnja 2018. u 13:01 objavili su priopćenje u kojem su izvijestili da je protiv fra Gracijana Gašperova, člana samostana sv. Frane u Splitu, pokrenut crkveno-pravni postupak (Prethodna istraga) jer je osumnjičen za grijeh protiv šeste zapovijedi Dekaloga s maloljetnom osobom te da je postupak “u završnoj fazi”. Nakon zaključenja Prethodne istrage dokazni materijal proslijeđen je 15. svibnja 2018. Generalnoj kuriji Reda franjevaca konventualaca. Budući da je 23. svibnja 2018. godine generalnom ministru Reda stigla zamolba fra Gracijana Gašperova u kojoj spomenuti, “svjestan svojih pogrešaka, kako bi omogućio što prije vršenje pravde prema žrtvama, a zbog dobra Crkve i Reda, moli oprost od obveza koje proizlaze iz svetog reda (usp. kan. 290 § 3), kazneni postupak se ne bi morao održati, budući da bi se osumnjičenome za počinjeno kazneno djelo ovim putem udijelilo ono što zahtijeva najteža kanonska kazna”. Rekli su tada da je, nakon analize dostavljenih materijala i mišljenja Prokuratora Reda, generalni ministar Reda franjevaca konventualaca fra Marco Tasca u žurni postupak proslijedio dokumentaciju Kongregaciji za nauk vjere, nadležnoj za najteža kaznena djela (što je uobičajena procedura uvedena u pontifikatu Benedikta XVI.). Kazali su da će o konačnoj odluci Kongregacije za nauk vjere javnost biti pravovremeno obaviještena, ali i da je nakana priopćenja obavijestiti zainteresiranu javnost, “napose žrtve, s kojima suosjećamo, da se na spomenutom slučaju radi intenzivno, kako bi se pravda izvršila i vratilo povjerenje”. Priopćenje je potpisao tadašnji provincijalni ministar fra Josip Blažević.

Brzo nakon toga, rekli bismo ekspresno nakon što je fra Gracijan priznao zlodjela, što isto kažu novim priopćenjem, papa Franjo je 28. lipnja 2018., nakon što je primio izvješće Kongregacije za nauk vjere, otpustio fra Gracijana Stipu Gašperova iz Reda franjevaca konventualaca, razriješivši ga svih obveza koje proizlaze iz svećeničkog zvanja, također onih vezanih uz redovničke zavjete, čime se ujedno fra Gracijanu S. Gašperovu trajno zabranilo slavljenje sakramenata, poučavanje te bilo kakav javni nastup u ime Crkve. Kratko i jasno, izbačen je iz franjevačkog reda, ergo i iz navedene Hrvatske provincije franjevaca konventualaca svetog Jeronima, i sveden je na civila, što su objavili 4. kolovoza u 11:15. Papin dekret je tada već samo “Gracijanu Stipi Gašperovu” uručen 1. kolovoza 2018. On je svojim potpisom potvrdio da ga prihvaća i od njega više nema ni glasa. Fratri se od tada, što se javnosti tiče, prave da se stvar nije dogodila. Treće priopćenje (valjda će ga sada, kada su prozvani, ipak objaviti na vlastitoj stranici kao i prethodna dva) pokazuje da kod tih fratara postoji ozbiljan problem.

Novo priopćenje je sporno i zbog ovoga: ako kažu da slijede “smjernice pape Franje i nadležnih vatikanskih institucija o borbi protiv svih oblika seksualnog i drugog nasilja, pogotovo kada se radi o borbi protiv pedofilije ili drugih zločina protiv najranjivijih skupina u društvu”, kako to da ne upućuju javnu ispriku? Dužni su to učiniti jer su se i pape javno i višestruko ispričavali, kao i redovnički poglavari i (nad)biskupi kada je trebalo. Ovdje ništa. Odlukom sutkinje splitskog Općinskog suda Julijane Ponoš, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i njen bivši član (fra) Gracijan Gašperov morat će solidarno jednoj od fratrovih žrtvi (bilo ih je, očito, više) isplatiti ukupno 90 tisuća kuna odštete. Uz to se računaju i kamate od 2018. godine, a morat će žrtvi podmiriti i 12 tisuća kuna sudskih troškova.

Želim istaknuti da je ta franjevačka zajednica dužna ponuditi i žrtvi i puku javnu ispriku. Ohoho su znali u Crkvi za aferu. Tadašnji splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić pravio se blesav (o čemu je Nacional pisao 8. svibnja 2018). Kod fra Gracijana, u samostanu i crkvi u kojoj je sahranjen Marko Marulić, bistrila se politika, kadroviralo se… Rekao bih ovako, ispriku bi trebali ponuditi aktualni provincijal franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, ali i novi splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša. Kakva drugostupanjska presuda, kakvi bakrači. Počinitelj je priznao.

Komentiraj