NEMIRI&NESANICE: Biskup Vlado Košić opet na proustaškim pozicijama: traži micanje SPC-a iz Hrvatske

 

Do kada će nuncij u RH Giorgio Lingua mirno promatrati napade sisačkog biskupa na Srpsku pravoslavnu crkvu, papu Franju i Državnog tajnika Svete Stolice, kardinala Pietra Parolina?

Zašto zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, dopušta da u njegovom tjedniku Glas Koncila (izdavač je Zagrebačka nadbiskupija, a Bozanić postavlja glavnog urednika) već godinama izlaze feljtoni kojima se čas negiraju, čas izruguju žrtve ustaškog genocida nad Židovima, Srbima i Romima, velika je tajna, možda i najveća njegova mandata. Postavlja se pitanje uspijeva li Bozanić razumjeti što se to objavljuje u Glasu Koncila i ako da, šuti li i odobrava jer je ucijenjen čovjek? Već sam upozorio na čudnovato ponašanje kardinala Bozanića kada sam pisao (30. 4. 2020.) da ga je svećenik dr. Stjepan Razum optužio da je ateist, komunist i mason, da su nezapamćene uvrede svećenika Razuma – poznatog po nijekanju ustaških zločina, a na račun ne samo nadbiskupa Bozanića već svih biskupa i pape Franje – ostale bez reakcija Crkve, pa i samog mu nadređenog Bozanića! Upozorio sam i da je krenulo novo “ubijanje” žrtava u Jasenovcu. Izlazi, naime, mjesecima feljton člana uređivačkog kolegija kaptolskoga tjednika Tomislava Vukovića “Jasenovački logor u bespućima povijesnog revizionizma” koji na užasavajuć način izvrće taj grozomorni ustaški zločin, zločin koji strašno opterećuje i ovdašnju Katoličku crkvu. I ništa. Ne samo što Bozanić to dopušta, i to već godinama, nego na to ne reagira ni apostolski nuncij u RH.

Pa dobro, rekoh si, da vidimo hoće li mons. Lingua prešutjeti novi nasrtaj na papu Franju i na ekumenska nastojanja Svete stolice. Informativna katolička agencija (medij u vlasništvu Hrvatske biskupske konferencije) bez ikakve ograde 17. srpnja izvještava o prošlotjednom gostovanju sisačkog biskupa dr. Vlade Košića u podcastu notorne Željke Markić (što se pak može naći i na njenom portalu narod.hr). Ovako stoji na portalu IKA-e: “Sisački biskup Vlado Košić gostovao je u četvrtak, 16. srpnja, u podcastu ‘55 minuta kod Željke Markić’ s kojom je razgovarao o brojnim aktualnim pitanjima: zaštiti nerođenih, odnosu Srpske pravoslavne crkve prema kardinalu Alojziju Stepincu, o odnosu hrvatske države prema otimanju imovine stanovnicima Zrina, o župničkom radu na prvoj crti bojišnice te kako je dobio poziv za svećeništvo. Snimku cijeloga razgovora možete pogledati u prilogu.”

I ima se što pogledati. Biskup koji godinama skandalizira javnost kojekakvim ekscesima (sjetimo se samo njegova stava da treba uvesti ustaški poklik “Za dom, spremni!” u redovnu uporabu u hrvatske oružane snage!) sada, jasnije nego ikada prije, zagovara ukidanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) na teritoriju RH! Negdje iza 44. minute razgovora, nakon što je upitan o svecu koji mu je “najbliži”, Košić konstatira da je to Alojzije Stepinac, između ostalog i zato što se čini “puno nepravdi prema Alojziju Stepincu”. Zatim će dodati kako Sveta Stolica (papa Franjo, Državni tajnik Pietro Parolin, nuncij Giorgio Lingua itd.) “ne razumije problem Stepinca”. Nakon kojekakvih budalaština, zapravo grozota koje izgovara, recimo da je NDH bila “humana država koja je spašavala kozaračku djecu” (nijednom riječju ne spominje veliku Dijanu Budisavljević, bez čijeg bi aktivizma sva ta djeca umrla), biskup Košić kreće (od 51. minute emisije) u siloviti nasrtaj na patrijarha Irineja i na Srpsku pravoslavnu crkvu kao takvu. Valja citirati dio u kojem napada poglavara Katoličke crkve: “Papa Franjo bi još uvijek htio neki dijalog s nekima koji još uvijek, smatram, nisu zavrijedili to povjerenje i nemaju ni želju za dijalogom.” (SIC)

Međutim, biskup, iako pretendira svjedočiti o vlastitoj duhovnosti i trpljenju kao župnik na prvoj crti (što je i bio tijekom pobune i okupacije župe Hrastovica i tog dijela sadašnje, njegove Sisačke biskupije), zapravo sipa mržnju prema pravoslavcima što, naglašavam, traje već godinama. On se pita zašto, kada je propala Jugoslavija, SPC i dalje uživa prava koja je “dobila” od Karađorđevića 1920. I kaže: “Zašto se onda nisu sveli na svoju državu (Srbiju)? Pa neka budu Srbi, u Srbiji, ali neka ne budu tu, u Hrvatskoj!”

Preuzimajući ključne programatske politike Ante Pavelića i njegova ustaškog pokreta, što nalazimo i u polazištima Projekta Velebit kojem nadbiskup Josip Bozanić iznajmljuje prostorije (na Kaptolu!), ali i u nekim političkim strankama koje djeluju u Hrvatskoj, biskup Košić kategorički kaže da “u Hrvatskoj ne može biti Srpske pravoslavne crkve, već da treba biti ustrojena (i od države priznata) Hrvatska pravoslavna crkva”, da ona “mora biti autokefalna”. Patrijarha Irineja i episkope SPC-a smatra “majstorima laži”, “širiteljima opasne propagande”, “onima koji podmeću Stepincu” itd. Kolege u HBK-u poziva da se više “ne povlače” pred SPC-om. “To treba raščistiti”, rezolutan je Košić.

Meni je pak namjera podsjetiti da je stav pape Franje i njegova Državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina, svojedobno izrečen predsjedniku HBK-a mons. Želimiru Puljiću (i o tomu sam ovdje pisao), da odnosi Hrvata i Srba, pravoslavaca i katolika, moraju biti bratski i srdačni, bez fige u džepu, bez međusobnih optuživanja, bez obostranih prozivanja za stvaranje zavjera, tako da neće svaka strana najprije tražiti krivicu u drugoj, već u vlastitoj zajednici. Kardinal Parolin jasno je napisao članovima HBK-a (Pismo 3342/14/RS od 8. travnja 2015.) da se mora raditi na tomu da se živi “u klimi što je više moguće bez tenzija i polemika”! I naravno da stručnu i širu javnost zanima dokle će Sveta Stolica mirno promatrati kako biskup Košić vrijeđa SPC i minira ekumenska nastojanja pape Franje.

Komentiraj

Source:Drago Pilsel