NEMIRI&NESANICE: Anatema biskupa Perića na biskupa Uzinića je neprihvaćanje moderniteta

Nije se dogodilo do sada, ne od samostalnosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da je jedan biskup tako brutalno nagazio kolegu kao što je to ovih dana učinio mostarsko-duvanjski ordinarij Ratko Perić, potpuno diskvalificirajući i vrijeđajući dubrovačkog biskupa Matu Uzinića. Informativna katolička agencija (jer je institucija Hrvatske biskupske konferencije) naziva to kolegijalnim pismom’, ali napad Ratka Perića na Matu Uzinića uopće nije ‘kolegijalan’ čin

Premda slučaj ima veze s idejom biskupa Uzinića da u Dubrovniku (od 15. do 19. srpnja) održi Ljetnu školu teologije pod nazivom ‘’Teologija u pluralnom društvu’’, odnosno s nizom kritika na račun Uzinića (traju već neko vrijeme, a intenzivirale su se nakon što su Uziniću upućene otrovne strelice s adresa bliskih splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću), u pozadini je sukob dvaju ne samo crkvenih ili teoloških svjetova, već i religijskih koncepcija: one koja promovira katolicizam fundamentalističkog usmjerenja i u velikome je i antikoncilska – i one koju zagovara papa Franjo i u Hrvatskoj je najjasnije zastupa baš biskup Uzinić, a to je pokušaj da se progovori o izazovima naviještanja evanđelja u kontekstu pluralnog društva. Uzinić, kao i papa Franjo, ima potrebu upozoravati na unutarnju raznolikost kršćanske, ali i raznolikost katoličke teologije jer, kako kaže, ‘’ne treba se bojati drugačijih glasova, glasova koji propituju uvriježene stavove’’, naime, ‘’oni nas potiču da bolje promislimo vlastite stavove’’.

U muklom porivu da se obračuna s kolegom i subratom u episkopatu Uzinićem, postoje i druga pozadinska pitanja kakva su militantna i nekritička obrana Stepinca (Ratko Perić se bavi apologijama i blizak je umirovljenom ličkom biskupu Mili Bogoviću koji je izvrijeđao papu tvrdeći da Franjo ‘’baca bombe na Hrvate’’ i da im ulijeva onaj strah koji su imali pred granatama JNA kada su trčali u skloništa!!!) vizavi Uzinićeva stava da papa Franjo sa Stepincem ne oteže nepotrebno da bi napakostio katolicima u Hrvatskoj, već prije svega nastoji širiti ekumenski duh u pokušaju ostvarenja dijaloga.

Naizgled, u otvorenom pismu Ratka Perića objavljenom na portalu njegove biskupije (Crkva na kamenu – CNK) problematično je to što Uzinić na navedenu školu poziva Tinu Beattie, obraćenicu s prezbiterijanske zajednice u katoličku (‘’a da nikada nije postala do kraja katolkinjom’’, piše Perić). Tina Beattie ne samo što se bavi feminističkom teologijom. nego ‘’promovira aberacije u teologiji, napose na moralnom području’’. Te su ‘’aberacije’’ opća mjesta u diskursu katoličkih fundamentalista Perićeva profila, njima smeta što se netko uopće usuđuje progovoriti o kontracepciji, abortusu,

homoseksualnim unijama, ređenju žena, dokidanju svećeničkoga celibata i ‘’drugim modernim doktrinama i moralnim anomalijama’’, zbog čeka Ratko Perić gošću Mate Uzinića naziva ‘’notornim heretikom’’ koji ne zaslužuje biti nazivan teologom!

Lijepi tako biskup Perić teške etikete i diskvalifikacije, ali je prošlo nezapaženo, i tu je poanta, da na veliko hvali članak teologinje Snježane Majdandžić – Gladić (koji Perić također donosi na svom portalu CNK, premda je izvorno objavljen na stanovitom okupljalištu katoličkih fundamentalista, portalu koji se zove ‘’Vjera i djela’’) u kojem Snježana Majdandžić – Gladić za Uzinića nabraja do sada zaista neviđen i impresivan broj uvreda, sve do jedne supotpisane od Perića. Uzinićev je zahvat tako ‘’upitan’’, ‘’nedorečen’’, ‘’banalan’’, ‘’suvišan’’, ‘’smiješan’’, ‘’samoreklamerski’’, ‘’mimo i protiv Crkve’’ (sic!) i tako dalje i tako slično, ukratko, ‘’vrlo opasan eksperiment’’ koji će mlade teologe eksponirati ‘’opasnosti pluralizma i ekumenizma’’ (sic!).

Analizira Majdandžić-Gladić (i supotpisuje Perić) sve do najsitnijeg detalja, od loga škole do njene satnice i sadržaja, pa će se biskupa Uzinića optužiti čak i da promovira scijentologiju, odnosno da je i sam – heretik! U anatemiziranju dubrovačkog biskupa i četiriju teologa koji će predavati (Carmelo Dotolo, dekan Fakulteta misiologije Papinskoga sveučilišta Urbaniana, Pantelis Kalaitzidis, ravnatelj Volos Academy for Theological Studies, Tina Beattie, profesorica Katoličkih studija na Sveučilištu Roehampton u Londonu, i Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta) ide se toliko daleko da se tvrdi kako logo Uzinićeve škole ‘’ne asocira ni na što kršćansko, a kamoli na nešto povezivo s Katoličkom Crkvom’’. Dapače, da logo ‘’još više pojačava odbojnost i nelagodu’’.

U trenutku slanja ove kolumne u redakciju Nacionala nismo znali hoće li biskup Uzinić odgovoriti ‘’kolegi’’ Periću, ali zbog ranijih i tu već navedenih nekih žestokih kritika, kazao je da mu je žao kritičara koji ‘’izazivaju sablazan’’, koji su ‘’površni’’, koji se bave ‘’diskreditacijama’’ i koji nisu spremni ‘’na autentičan dijalog s drugima’’. Kako bi rekao pokojni sociolog i fenomenolog religije Željko Mardešić, ta tvrdokornost, nepomirljivost, zagriženost, nepopustljivost, bojovnost i agresivnost koje manifestiraju biskup Ratko Perić i njegovi ‘’advokati’’, nisu ništa doli nespremnost, čak i otvorena mržnja prema modernitetu.

Komentiraj

Source:Drago Pilsel