NEMIRI & NESANICE: Svećenik Stjepan Razum optužio Bozanića da je ateist, komunist i mason

Nezapamćene uvrede svećenika, poznatog po nijekanju ustaških zločina, a na račun svih biskupa i pape Franje ostaju bez reakcija Crkve. Qui tacet, accepit! Zar ne, gospodine kardinale?

Svećenik Zagrebačke nadbiskupije, povjesničar i arhivist (zaposlenik Državnog arhiva), dr. Stjepan Razum, poznat po grlatom i ustrajnom negiranju ustaških zločina u logoru smrti Jasenovac, objavio je u novom broju ekstremno desnog Hrvatskog tjednika iz Zadra (br. 813, od 23. travnja 2020., str. 14-16) članak u kojem se na neviđen način obrušava ne samo na svog pretpostavljenog, kardinala Josipa Bozanića, nego i na cijeli hrvatski episkopat. Razum kaže da su “svi hrvatski biskupi i nadbiskupi stali na stranu Sotone, a protiv Boga”! Hrvatske (nad)biskupe, što nije zabilježeno u novijoj povijesti Republike Hrvatske, Razum optužuje zbog “sramotnog, kukavičkog, izdajničkog i bezbožničkog ponašanja”.

Naime, ovaj svećenik kojem je bila povjerena i važna funkcija pročelnika odjela Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu, ogorčeno reagira zbog toga što su, kako navodi, članovi HBK odlukom od 19. ožujka “zatvorili crkve vjernom puku” i “ukinuli Božju zapovijed slavljenja Dana Gospodnjega”. Potvrdu da je u pravu Razum vidi u potresu koji je pogodio neke crkve u nedjelju, 22. ožujka, a osobito zagrebačku katedralu i da je to bio “Božji odgovor, ako hoćemo, i Božja srđba na taj njihov nevjernički i bezbožni čin”.

Sipa Razum vrlo teške objede na račun (nad)biskupa: da bogohule, da su u službi Sotone i tako dalje i tako slično, ali nije mu bilo dovoljno sve te ludosti objaviti u rečenoj ekstremnoj tiskovini. On se potrudio svoj tekst ponuditi u (ustaškom) “korienskom pravopisu”, nekom opskurnom portalu bez impressuma, samorazumljivog naziva “Nacija”, a gdje se promoviraju ideje poput one da je Zemlja ravna ploča. Tu njegov uradak dobiva novi naslov i drugačiju dimenziju: “Biskupi su učinili javni grijeh, pa i njihovo pokajanje treba biti javno!” On, Stjepan Razum, odabranik Božji da kompletan episkopat odvrati od služenja đavlu, poziva na pokajanje ne samo biskupe, “nego i cijeli hrvatski narod”.

Razum ne štedi ni svetog papu Ivana Pavla II. kojeg optužuje da je pokrenuo “bludničenje u bazilici svetog Franje u Asizu”, u kojoj od 1986. traju ekumenske molitve i međureligijski susreti (koje smatra orgijama!), pokrenutih od tog velikog pape. I opet, dokaz da je u pravu nalazi u potresima koji su pogodili središnji dio Italije 1997. i 2016., kada je stradala i spomenuta bazilika. Bog je, smatra Razum, kaznio sveca (onog iz Asiza i onog iz Krakowa) tako što razara crkve. Uvrnutiju teološku misao u životu nisam čuo.

“Gospodari ovoga Svijeta – masoni mogu zadovoljno trljati ruke!” piše Razum. Zašto? Zato da u masone upiše sve članove HBK osim, kaže, mostarsko-duvanjskog i trebinjsko-mrkanskog biskupa Ratka Perića koji nije član HBK. Ponašaju se antikristovski, tvrdi. Ali avaj, nisu svi biskupi samo masoni, oni su i “komunisti” i “ateisti”. Ne, ne čitate šalu ekipe News Bara, čitate osvrt svećenika i doktora kojem se, tko će znati zašto (premda se šuška), Bozanić ne usuđuje stati na rep. Vjerno prenosim, ništa ne izmišljam. Ovako Razum brutalno nastavlja: “Nema nikakve dvojbe, da su upravo svi hrvatski biskupi i nadbiskupi svojom sramotnom i bezbožnom odlukom stali na stranu Sotone, a protiv Boga. U tome su se dodatno iztaknuli dubrovački biskup i splitsko-makarski nadbiskup, kojima nije vriedno ni imena navoditi”.

Svi su (nad)biskupi, prema Razumu “detronizirani”, dakle, samo figuriraju kao upravitelji mjesnik crkava jer su učinili grijeh apostazije, odmetnuvši se od Boga. “Bog ih je detronizirao”, što je osobito vidljivo, nastavlja Razum, “kod zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića. Njega je u doslovnom smislu Svemogući Bog već 22. ožujka deložirao. Nakon što je zabranio povjerenom mu stadu ulazak u crkve, Bog ga je iztjerao iz njegova doma”.

Razum optužuje kardinala Bozanića, koji sasvim sigurno zna za ove optužbe, da je 16. travnja pred katedralom predvodio molitvu za uspješnost skidanja vrha sjevernoga tornja i za cjelokupnu obnovu prvostolnice, koja je u potresu jako stradala, ali da je tom prilikom nadbiskup “po običaju” (SIC!) vodio potpuno “nebiblijsku, t.j. nekršćansku molitvu”. Optužuje Razum Bozanića i što je molio zagovor Blažene Djevice Marije (neprihvatljivo mu je i štovanje “kraljice neba”) jer da je i to bogohulan čin.

Razum derogira i posredničku ulogu Alojzija Stepinca i poziva se na riječi Ivana Pavla II. 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici kada je Stepinca proglasio blaženim. Citat: “On je to učinio ovim riečima: ‘Mi, udovoljavajući želji našega brata, zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, pošto smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, našom apostolskom vlašću dopuštamo da se sluga Božji Alojzije Stepinac od sada naziva blaženim i da se svake godine na dan njegova rođenja za nebo, desetoga veljače, može slaviti njegov spomendan na mjestima i na način, kako je to određeno kanonskim propisima’ (“Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima”, Zagreb, 2011., str. 360)”. Samo to! Bozanić, kaže Razum, stoga, nema pravo ni da se Stepincu moli, ni da mu “prinosi kâd, da išče njegov zagovor, njegovo posredničtvo i slično. Ništa od toga”!.

Skroman kakav već je, Stjepan Razum za sve ove prijestupe ne optužuje samo sve hrvatske (nad)biskupe, već i sve biskupe širom svijeta i, naravno, papu Franju. On je, razumije se, sam antikrist i Sotona. Dični dr. Razume, spasi nas. Ave Stjepane, morituri te salutant. I kada smo već kod latinskih sentenci: Qui tacet, accepit! Zar ne, gospodine kardinale?

Komentiraj

Source:Drago Pilsel