MARIA STAGGAT

NEMANJA RADULOVIĆ Prvi koncert u Lisinskom

Nemanja Radulović nastupit će 12. prosinca s ansamblom Double Sens

U sklopu ciklusa Lisinski subotom, u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu, 12. studenog, koncert će uz pratnju ansambla Double Sens održati srpski violinist Nemanja Radulović.

Buntovnički izgled i klasična glazba kod njega su u savršenoj harmoniji, a nastupi u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta svakodnevica. Nemanja Radulović, srpski violinistički virtuoz rođen u Beogradu 1985. godine, studirao je violinu u rodnom gradu, u Saarlandes Hochschule für Musik und Theateru u Saarbrückenu te na prestižnom Pariškom konzervatoriju u klasi Patricea Fontanarose, a usavršavao se kod Yehudija Menuhina i Salvatorea Accarda. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja i pobjednik najuglednijih međunarodnih natjecanja: Wieniawski-Lipinski u poljskom Lubinu, Città di Stresa u Italiji, Joseph Joachim u Hannoveru, George Enescu u Bukureštu, dok je na prestižnom natjecanju Antonio Stradivari u Cremoni 2001. osvojio drugu, te godine najvišu dodijeljenu nagradu.

Radulović je nastupao u najprestižnijim dvoranama svijeta kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Théâtre des Champs-Élysées u Parizu ili Teatro Colón u Buenos Airesu. Njegov ansambl Double Sens, koji će svirati u Lisinskom, poznat je po izvođenju komorne glazbe, a glazbenik inače nastupa i s drugim ansamblom, The Devils’ Trills.

Tridesetogodišnji umjetnik dvostruki je dobitnik najvažnije francuske glazbene nagrade Victoires de la musique kao Internacionalno otkriće 2005. godine i Najbolji instrumentalist 2014. godine. Osobitu popularnost donijelo mu je diskografsko izdanje Journey East snimljeno za Deutsche Grammophon, najprestižniju izdavačku kuću na području klasične glazbe čiji je ekskluzivni umjetnik.

Komentiraj