Nema više prodaje gradskih stanova kao do sada: Korlaet poručio da će grad biti korektiv na tržištu najma

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je sa suradnicima održao revoditu konferenciju za medije.

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. “Htjeli smo poručiti da je Zagreb otvoren i siguran grad i da je grad koji različitosti cijeni kao bogatstvo”, rekla je Tomaševićeva zamjenica Danijela Dolenec i podsjetila na nekoliko elemenata koje su zagovarali u izbornom programu:

“Ako pogledate naš program, rekli smo da ćemo se kao predstavnici grada sudjelovati u povorkama ponosa. Ono što konkretno grad može i treba učiniti jest osigurati infrastrukturu i programsku podršku koja cilja na suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja prema ženama i LGBTQ+ populaciji”.

Dodala je da prema tome smjera i program financiranja udruga za ljudska prava, pri čemu će prioriteti biti ‘financiranje vezano za ravnopravnost spolova, prava LGBTQ+ osoba i suzbijanje rasne i druge diskriminacije te zločina iz mržnje’.

Istaknula je da je na Zrinjevcu postavljena klupica u duginim bojama. No, u međuvremenu ona je vandalizirana – nepoznati muškarac prebojao ju je u crno.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet govorio je o upravljanju gradskom imovinom, odnosno gradskim stanovima i poslovnim prostorima. “Odluka o prodaji gradskih stanova je u javnom savjetovanju do 27. svibnja. Njome se stavlja izvan snage prethodna odluka o prodaji stanova. Cilj je puno racionalnije gospodarenje stambenim fondom tako da se stanovi ne prodaju kao što su se prije prodavali. Gotovo svi koji su u njima živjeli su ih mogli kupiti. Sada će se to značajno smanjiti je želimo kao grad zadržati stanovi u vlastitom portfelju, dapače i povećati ih kroz izgradnju novih stanova”, rekao je.

Korlaet je pojasnio da će prema novoj odluci stanove moći kupiti branitelji koji u njima borave 5 ili više godine, po cijeni koju će odrediti nadležno ministarstvo. “Stanovi će se prodavati u još tri slučaja. Ako su u toliko lošem stanju da u njih nema smisla ulagati, zatim prostori koji nemaju obilježja stambenih prostora ili oni stanovi u kojima je grad suvlasnik”, izjavio je.

Gradonačelnik Tomašević govorio je o izmjenama odluke o zbrinjavanju otpada, kojom će se na javne površine postaviti boksevi za otpad. To će, poručio je, vrijediti za cijeli grad, osim za povijesnu jezgru, gdje se ide prema podzemnim spremnicima.

Osvrnuo se i na nalaz zdravstvene inspekcije koja je u slučaju Mirele Čavajde utvrdila nepravilnosti na Svetom Duhu. “Time se treba baviti nova ravnateljica. Ono što znam je da još uvijek traje unutarnji nadzor. Oko toga je već istupala ravnateljica. Vjerujem da će se pričekati da se unutarnji nadzor završi”, rekao je Tomašević.

Ponovio je i kako će se u funkcioniranje te ustanove uvoditi promjene, jer je riječ o jedinoj bolnici u kojoj postoji kolektivni priziv savjesti, a koja je ujedno i najveća gradska ustanova.

Osvrnuo se i na mogući referendum o pobačaju koji zagovaraju određene političke opcije. “Ne bih se miješao u te stvari. Ali kao stranka smo protiv bilo kakve zabrane pobačaja. Sto puta smo o tome politički govorili kao stranka i ja kao zastupnik. Sve prepuštam saborskom klubu da procijeni”, rekao je Tomašević.

 

Komentiraj