NEMA PANIKE Potvrđen još jedan slučaj ospica

Autor:

Nakon što je početkom tjedna otkriveno da je u Dubrovniku hospitaliziran muškarac koji je obolio od ospica, u petak je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) potvrdio još jedan slučaj te zarazne bolesti u Hrvatskoj, no epidemiologinja HZJZ-a Vesna Višekruna Vučina (foto)kaže da je to uobičajeno u doba kada se epidemija ospica ponovno javlja u Europi i poručuje da nema razloga za paniku.

“Potvrđen je još jedan slučaj ospica. Radi se o sporadičnom slučaju, koji nije povezan sa slučajem iz Dubrovačko-neretvanske županije”, rekla je Višekruna Vučina na konferenciji za novinare organiziranoj nakon što su mediji izvijestili o još jednom slučaju ospica, kod stjuardese Croatia Airlinesa koja zbog zdravstvenih razloga nije bila cijepljena protiv te bolesti kad je bila dijete.

Uobičajeno u vrijeme epidemije u Europi

Takve stvari su uobičajene u doba kada se epidemija ospica ponovno javlja u Europi. Od početka 2017. epidemija traje u zemljama europske regije, a HZJZ od početka upozorava da je uvijek moguć unos bolesti, kaže Višekruna Vučina.

Zaražena stjuardesa bila je zbrinuta u kliničkoj ustanovi, a sada je na kućnoj njezi i nije u životnoj opasnosti. “Svi njeni kontakti su epidemiološki obrađeni pa nema razloga za dizanje panike”, poručila je.

Iako se pri svakoj sumnji na pojavu ospica provode sve protuepidemijske mjere, epidemiolozi na terenu kontaktiraju sve koji su bili u doticaju sa zaraženim osobama, kako bi se spriječila mogućnost širenja ospica. Sekundarni slučajevi uvijek su mogući, ali se, kaže, nadaju da do toga nakon brza i efikasne reakcije neće doći.

Višekruna Vučina istaknula je da se u dvjema slučajevima ospica radi o uvezenim, nasumičnim slučajevima, a takve prijave imaju svake godine. “Oni su očekivani, a na nama je da održavamo visoku procijepljenost u populaciji kako ne bi došlo do razvoja epidemije. Svake godine pozivamo roditelje čija djeca nisu cijepljena da ga provedu u što skorijem roku, kako bi djeca bila zaštićena od eventualnog unosa virusa”, kazala je.

U slučajevima kolektivnog imuniteta koji je dosad u Hrvatskoj bio dobro održavan ne dolazi do nastanka epidemije, stoga nema razloga za paniku.

Višekruna Vučina pozvala je roditelje da se informiraju na provjerenim mjestima i kontaktiraju HZJZ, da se jave svojim pedijatrima i vjeruju stručnim osobama, a ne napisima na određenim forumima i portalima, gdje se ne zna tko stoji iza neprovjerenih ili netočnih informacija.

Od početka godine tri slučaja ospica

Navela je da su od početka ove godine prijavljena tri slučaja ospica, dok ih je lani bilo sedam. To je uobičajeno, pogotovo lani s obzirom na epidemiju ospica u Europi. Treći slučaj ospica je također importirani slučaj iz Zagreba, radi se o necijepljenom djetetu koje je sada dobro.

Zadnjih pet do šest godina procijepljenost je u kontinuiranom padu, upozorila je Višekruna Vučina, lani je primovakcinacija pala ispod 95 posto, što je zakonska granica da bismo mogli govoriti o kolektivnom imunitetu.

Dubrovačko-neretvanska županija imala je najlošiju procijepljenost zadnjih pet do šest godina, a slijedi je Splitsko-dalmatinska županija. Višekruna Vučina kaže kako je, prema trenutnim informacijama, povećana potražnja za cjepivom pa se u HZJZ-u nadaju da će ubuduće odaziv biti bolji i da će se povećati cjepni obuhvat.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.