NEMA OTPISA: Putin smatra kako MMF treba pomoći Ukrajini da vrati dug Rusiji

FaH

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražio da Ukrajini posudi dodatnih tri milijarde dolara kako bi ona tim novcem mogla vratiti dug Rusiji.

“Zašto MMF ne želi dodati tih tri milijarde Ukrajini kako bi ona mogla platiti?”, upitao se ruski predsjednik na sjednici vlade, kako prenose ruske agencije.

Ukrajina, koju financijski potpomažu njezini zapadni saveznici, u prosincu treba vratiti taj dug, koju je prije dvije godine Rusija dala kao pomoć proruskom režimu Viktora Janukoviča nakon njegova odbijanja potpisivanja sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom.

Ali prozapadna ukrajinska vlada, koja to smatra komercijalnom pozajmicom, odbija platiti ako Rusija ne pristane na otpis 20 posto vrijednosti ukupnog iznosa, kao ostali privatni zajmodavci

Na prošlotjednom sastanku ruskog ministra financija Antona Silvanova i njegove ukrajinske kolegice Natalije Jareško nije postignut dogovor, a Silvanov je u utorak rekao da se priprema “konkretan akcijski plan” ako Ukrajina ne vrati dug do prosinca.

Komentiraj