Damir Spehar/PIXSELL

NEMA OPASNOSTI ZA LJUDE? Meso povučeno zbog tipa salmonele kojeg hrvatski i europski propisi ne smatraju opasnim

Hrvatski i europski propisi opasnim smatraju samo dva soja salmonele. Onaj treći soj, salmonela infantis, zbog kojeg je povučena piletina dvaju proizvođača, nigdje se ne navodi.

‘U našem mesu je pronađena i izolirana S. infantis, koja prema europskom i hrvatskom zakonu nije definirana kao kriterij sigurnosti hrane. Prema Uredbi o mikrobiološkim kriterijima za hranu br. 2073/2005 i dopuna 1086/2011, stavka 1.28, za svježe meso peradi je deklarirano ograničenje samo dva soja salmonele – Salmonelle typhimurium i Salmonelle enteritidis kao kriterij sigurnosti hrane, što podrazumijeva fokus na značaju mikrobiološke dijagnostike, koje izvodimo u vanjskim akreditiranim laboratorijima’ – navode iz Perutnine.

Zbog salmonele infantis, piletina Perutnine Ptuj naredbom Ministarstva poljoprivrede povučena je s tržišta.

Iako propisi opasnom smatraju samo salmonelu enteritidis i tifimurium.

Za isti slučaj, isti tip salmonele, Perutnina je čak dvaput na sudu oslobođena krivnje. U ta dva slučaja prijavilo ih je Ministarstvo zdravlja, piše Dnevnik.hr.

Proizvođač se poziva na zakon, a Ministarstvo poljoprivrede opravdanje za povlačenje piletine nalazi u izvješću Agencije za hranu. “Znanstveno izviješće o riziku od S. Infantis u pilećem mesu za zdravlje ljudi Hrvatske agencije za hranu… navodi kako meso peradi u kojem je utvrđena S. Infantis, predstavlja rizik za zdravlje ljudi, posebice djece, starijih i osoba slabijeg imuniteta”, poručili su iz Ministarstva.

“Mišljenje Hrvatske agencije za hranu je mišljenje o salmoneli infantis, da je ona potencijalno opasna. Ali potencijalno su opasni svi mikroorganizmi koji su prisutni oko nas. I ono nije zakonska osnova”, kazao je za Novu TV Tomislav Prekupec, prehrambeni tehnolog iz Perutnine Ptuj.

Komentiraj