Sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke o mirovnom procesu na istoku Ukrajine održan u utorak u Minsku polučio je vrlo mali napredak, izjavili su ministri nakon pregovora u odvojenim izjavama.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da nema napretka u pregovorima jer se ministri nisu mogli dogovoriti o smjernicama.

“Pregovori će se nastaviti”, rekao je novinarima nakon sastanka u bjeloruskome glavnom gradu.

Govoreći odvojeno nakon sastanka, ukrajinski ministar Pavlo Klimkin rekao je da se Rusija ne slaže ni s jednim od ključnih prioriteta postavljenim u pregovorima.

Dodao je da između Kijeva i Moskve postoje temeljne razlike u mišljenju o tome kako bi trebale izgledati mirovne smjernice.

Francuski ministar Jean-Marc Ayrault kazao je da  “svi elementi sporazuma iz Minska moraju biti stavljeni na mjesto”. Dodao je da još “predstoji enormni dio posla za obaviti u mirovnome procesu” ali da pregovori “iako teški, ipak nisu prekinuti”.

Četverosatni pregovori o sukobu u istočnoj Ukrajini teški su, ali svrhoviti i nužni, ustvrdio je njemački ministar Frank-Walter Steinmeier.

On je rekao da bi Međunarodni Crveni križ mogao pomoći i olakšati razmjenu zatvorenika prije kraja godine ali je dodao da su strane daleko od političkog sporazuma koji bi utro put lokalnim izborima u regiji.

Steinmeier je kazao da je optimističan u pogledu toga da bi Ukrajina i Rusija mogle početi napore oko povlačenja vojnika iz četiriju područja duž linije sukoba.

Komentiraj