Saša Zinaja

‘Nema načina da HDZ smijeni Tomaševića’

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u srijedu je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirala situaciju oko Alojza Tomaševića, požeško-slavonskog župana. On je jučer, podsjetimo, u priopćenju medijima naveo kako neće podnijeti ostavku na mjesto župana, ali i kako istupa iz HDZ-a dok protiv njega ne završi sudski postupak u slučaju obiteljskog nasilja.

“Lex šerif je dao daleko veće ovlasti načelnicima, gradonačelnicima i županima i učvrstio ih u načinu djelovanja. Ja doista ne vidim na koji bi način HDZ sada mogao smijeniti svoga župana”, kazala je Škare Ožbolt. “Dao je ostavku na sve funkcije u HDZ-u, međutim, kako je on izravno biran kao župan, teško bez njegove vlastite odluke da ga itko može smijeniti. Može se izazivati kriza, ali neće imati utjecaja na funkcioniranje župana. On jedino može biti kažnjen od strane birača na nekim budućim izborima”, dodala je.

Smatra i kako je ova situacija neugodna ne samo za predsjednika HDZ-a i samu stranku, već i za opću klimu morala u politici. “Čini mi se da tu nedostaje političke hrabrosti od strane ovog župana, ali i stvaranja kritične mase, da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da svatko tko se tako ponaša i krši pravila ponašanja mora biti sankcioniran. Ako su u drugim zemljama ljudi zbog kupljene čokoladice davali ostavke, ovo je jedna situacija gdje je praktički podignuta optužnica i nema tu prostora nego snositi posljedice”, ističe.

 

Komentiraj