Nema izvješća o poslovnim odnosima Grada i C.I.O.S. grupe

Saša Zinaja

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine nisu prihvatili prijedlog zaključka Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez te Kluba zastupnika lijevog bloka da gradonačelnik Milan Bandić u roku od 30 dana podnese gradskim zastupnicima izviješće o poslovnim odnosima Grada Zagreba i C.I.O.S. grupe te dostavi preslike svih ugovora sklopljenih između Grada i C.I.O.S.-a.

Jedan od povoda tom zaključku bio je požar koji je 9. lipnja izbio u pogonu C.I.O.S.-a i koji je čak četvrti požar u posljednje četiri godine na istoj lokaciji.

Oporbeni zastupnici tražili su da se gradskim zastupnicima konačno razjasne poslovni odnosi između Grada Zagreba i C.I.O.S. grupe i dostave preslike svih sklopljenih ugovora.

Neprihvatljivim drže da još uvijek nema nikakvih odgovora i da stanovnici zapadnog Zagreba gotovo svake godine strepe od novog požara.

“Očekujemo se da se konačno razjasne odnosi između Grada Zagreba i C.I.O.S. grupe i da se otkriju uzroci uzastopnih požara”, ističe se u zaključku oprobe

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) rekao je da nikada nije čuo ni za jedno postrojenje gdje se četiri puta u četiri godine dogodio požar.

Apsolutno je neprihvatljivo da građani zapadnog dijela Zagreba gotovo svake godine strahuju hoće li biti novi požar i što će prilikom tog požara udisati jer ne znaju ni što je to zapravo gorilo, što je to otišlo u zrak, kakvi su toksini, čestice i tako dalje, rekao je Tomašević.

Tomašević: Posao zbrinjavanja glomaznog otpada ponovno dobila tvrtka C.I.O.S. grupe unatoč sudskim postupcima 

Kazao je i kako Grad Zagreb sa C.I.O.S. grupom “ima vrlo jedne prisne odnose”, dapače, “o nekim od tih poslovnih odnosa su predmet i nekih sudskih postupaka”.

“Podsjetimo, da je USKOK optužio i gradonačelnika Milana Bandića i upravitelja C.I.O.S. grupe Petra Pripuza da su zapravo namještali posao zbrinjavanja glomaznog otpada i drugih vrsta ne miješanog komunalnog otpada u Zagrebu čime je gradski proračun oštećen nekoliko milijuna kuna”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da se već nekoliko godina čeka hoće li se za taj slučaj potvrditi optužnica USKOK-a, a, međuvremenu, je nedavno ponovno posao zbrinjavanja glomaznog otpada od Grada Zagreba dobila tvrtka iz C.I.O.S. grupe.

Gradski zastupnik Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez Renato Petek rekao je da je to jedna važna tema zbog toga što na više pisanih traženja gradskih zastupnika nisu uspjeli dobiti te ugovore.

Zamjenica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Tatjana Operta smatra da nije potrebno donositi zaključak kakav je predložila oporba budući da zastupnici mogu stalno postavljati pitanja i tražiti dostavu ugovora, a, kao i uvijek, Gradska uprava će ih sve i dostaviti.

Kad je riječ o otkrivanju uzroka uzastopnih požara i čestica od požara, Gradska uprava ne može dostaviti takve odgovore s obzirom da nismo nadležni, to je predmet kriminalističke obrade, rekla je Operta.

Na 14. sjednici Gradske skupštine, koja je završila s radom, prihvaćen je i prijedlog skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova da se u gradskog četvrti Donji grad neimenovani park koji je na južnoj strani omeđen Martićevom ulicom imenuje u spomen na književnika Envera Čolakovića te da dobiva ime Park Envera Čolakovića.

Ta je sjednica počela 21. lipnja i obilježila ju je protestna šutnja oporbenih zastupnika zbog skidanja s predloženog dnevnog reda točke o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma. Oporbeni zastupnici prosvjedovali su tada šutnjom zbog toga jer su zastupnici pozicije većinom glasova podržali prijedlog Kluba Bandić Milan 365 da se s predloženog dnevnog reda sjednice makne prijedlog zaključka o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma, koji su predložili Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a te Klub zastupnika lijevog bloka.

Nastavak sjednice bio je zakazan za 26. lipnja, ali je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma nakon što je oporba napustila zasjedanje uoči glasovanja o trećoj točki dnevnog reda – o prijedlogu gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama i dopunama odluke o određivanju poslova javne rasvjete koji se financiraju iz gradskog proračuna.

Zbog toga su gradski zastupnici danas odradili su sve “preostale” 24 točke, od njih ukupno 26, koliko ih je bilo na dnevnom redu.

Komentiraj