NELEGALNO ODJAVLJENI: Izborne makinacije u BiH, prijavljen u Splitu za dopisno glasovanje

Danijel Berkovic/PIXSELL

Dvoje bošnjačkih građana iz Stoca prijavilo je policiji da su nelegalno odjavljeni za glasovanje za predstojeće lokalne izbore u tome gradu te prijavljeni za glasovanje putem pošte s adrese u Splitu čime su se potvrdili medijski navodi da se u tome gradu u Hercegovini provode izborne makinacije jer su samo za potrebe izbora naknadno prijavljivani birači koji zapravo i ne žive u ovome gradu.
Prema policijskome izvještaju iz Mostara, policiji u Stocu se javila Zorica Ibrahimović, rođena u Goraždu koja je sada nastanjena u naselju Radimlji i tom prigodom prijavila da je njezinu osobnu iskaznicu zloporabio kandidat bošnjačke Stranke demokratske akcije za načelnika općine Salmir Kaplan tako što ju je odjavio s glasačkog popisa u Stocu i stavio na glasovanje putem pošte u Splitu. Nedugo nakon nje policiji je prijavu predao i Safet Ibrahimović protiv nepoznate osobe žaleći se da je također odjavljen iz Stoca i prijavljen za glasovanje putem pošte u Splitu. Dežurni krim inspektor je uzeo izjave a s ovim je zloporabama upoznat dežurni državni odvjetnik u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.
Mediji su naveli kako su Zorica i Safet Ibrahimović na internetskoj stranici Izbornog povjerenstva BiH (izbori.ba) na kojoj je moguće provjeriti status građana prijavljeni za glasovanje u Splitu.
Ranije su tiskani mediji u Mostaru objavili kako SDA masovno fiktivno prijavljuje bošnjačke birače za glasovanje na lokalnim izborima u Stocu koji će se, kao i u drugim sredinama u BiH, održati 2. listopada ove godine.
Najveći broj fiktivno prijavljenih birača je iz Mostara gdje ni ove godine neće biti održani lokalni izbori jer Zastupnički dom Parlamenta BiH nije izmijenio prijeporne odredbe Izbornog zakona o izbornome procesu koje su različite u odnosu na sve druge općine i gradove u toj zemlji.

Komentiraj