‘NELEGALNA’ PREBIVALIŠTA: Pupovac zabrinjavajućom ocijenio Orepićevu izjavu

FaH

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je u subotu zabrinjavajućom izjavu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, koji je vezano za manipuliranje nelegalnim prebivalištima srpske manjine u Vukovaru, naveo da brisanjem lažnih prebivališta “više neće imati uporište za korištenje ćirilice”.

“Gospodine ministre,  optužili ste, i to više puta, cijelu jednu manjinu da manipulira prijavom prebivališta pa nas takve optužbe ne samo zabrinjavaju, već i straše”,  naveo je Pupovac u otvorenom pismu, upućenom Orepiću u povodu njegove izjave.

Odgovarajući na prozivanja desnice da MUP briše s biračkih popisa fiktivne birače iz Imotskog i Vrgorca, odnosno područja gdje je glasačko tijelo HDZ-a, Orepić je rekao za Večernji list: “Nitko ne želi reći istinu, no ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 posto. Ako je to jedino uporište za korištenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga, toga uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulirala je s nelegalnim prebivalištima”.

Osvrčući se na tu izjavu da srpska manjina manipulira lažnim prebivalištima, Pupovac u priopćenju  navodi kako postoje svi razlozi za pitanje – postoje li i elementarne pretpostavke za ostvarivanje manjinskih prava s obzirom da, kako tvrdi, ministar Orepić ne zna ili namjerno previđa razliku između Zakona o prebivalištu, Zakona o popisu birača i Zakona o popisu stanovništva.

Predsjednik SNV napominje da se pravo na službenu upotrebu jezika i pisma manjine ne temelji na popisu birača već na popisu stanovništva. “Zato nemojte obmanjivati javnost da ćete time riješiti problem ćirilice”, naveo je Pupovac.

Komentiraj