Dvjestotinjak Riječana prosvjedovalo zbog incidenta na Platku

Potaknuti slučajem brutalnog premlaćivanja na Platku, Unija Kvarnera i riječki ogranak stranke Možemo organizirali su prosvjed “Sigurnost, a ne nasilje!” kojim zahtijevaju od institucija da rade svoj posao i pruže sigurnost građanima.

Na trgu 128. brigade okupilo se 200-tinjak građana, s transparentima poput “Institucije, tko tu koga plaća”, “Mijenjamo vladu za rampu na Platku”, ili “Stop normalizaciji nasilja”.

Nakon prosvjeda, u Dnevnik N1 uključio se Nebojša Zelič, koordinator Možemo za Rijeku i jedan od suorganizatora ovog skupa.

Objasnio je ciljeve prosvjednika: “Skup nije bio politiziran. Organizirali smo ga mi samo zato što smo se sjetili da moramo nešto napraviti, ali ništa nismo stranački obojali. Platak je bio povod, ali posljedice nasilja grad Rijeka je osjetio u svojoj kolektivnoj povijesti. Nasilje se ne smije tolerirati i institucije ne smiju neke tolerirati u odnosu na druge. Institucije su toliko loše komunicirale što je probudilo jedno već postojeće nepovjerenje građana u institucije. Ovaj prosvjed je htio reći da se građani boje i ne osjećaju sigurno od institucija”.

Sukob na Platku je mogao puno gore završiti: “Da je ono na Platku tragično završilo kao mnogi slučajevi, ovaj prosvjed bi bio zakasnio jer bi jedan život nestao. Ali nije završilo tragično i zato ovaj prosvjed ima smisla da kaže da se takve stvari treba prevenirati i djelotvorno sankcionirati”.

08.02.2023., Rijeka – Mirni prosvjed protiv nasilja odrzan je na Trgu 128 brigade HV, u organizaciji Mozemo! i Unije Kvarnera. Okupljanje je odrzano pod sloganom “Sigurnost a ne nasilje”, koje ima za cilj artikulirati i adresirati problem normalizacije nasilja u drustvu i neadekvatnog rada institucija. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prosvjedu se pridružilo nekoliko stotina Riječana: “To nije premalo. Gledajući na to da se nije dogodio tragičan slučaj koji ljude jako emotivno nabije i ispuni pravedničkim gnjevom, meni je jako drago da su ljudi ovdje došli izraziti nezadovoljstvo i spremnost da dignu glas da se neki tragičan događaj ne bi desio i da žele da se takvi činovi pravilno sankcioniraju”, zaključuje Zelič.

Na prosvjedu je bio i ministar Božinović koji je rekao da ne zna čemu ovaj prosvjed i koja mu je svrha, što je izazvalo smijeh kod prosvjednika.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]