Pixabay

NEKE KAZNE UDVOSTRUČENE Stupio na snagu novi Zakon o zaštiti životinja

U četvrtak je na snagu stupio novi Zakon o zaštiti životinja, koji propisuje veće kazne za odgovorne osobe, gradove i županije, ali i neodgovorne građane.

Napuštanje životinja i njihovo nekontrolirano razmnožavanje glavni su uzroci povećanja broja nezbrinutih životinja, a novi Zakon o zaštiti životinja propisuje gotovo udvostručene novčane kazne u svrhu smanjivanja negativnog ljudskog postupanja prema životinjama, poručuju iz Prijatelja životinja.

Za napuštanje životinja ili nezbrinjavanje mladunčadi kućnih ljubimaca, ali i za bacanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava na životinje propisane su novčane kazne od 15.000 do 30.000 kuna.

Udvostručene su kazna za one koji zanemaruju zdravlje životinja, ishranu i njegu, hrane životinje drugim živim životinjama (osim kada je neophodno), uzgajaju ljubimce za prodaju bez rješenja. Zabranjeno je ubadanje, vješanje, potapanje, gušenje ili namjerno gaženje životinja, te spolni odnos sa životinjama, pri čemu se osobi uz novčanu kaznu izriče zaštitna mjera zabrane držanja i nabavljanja druge životinje. Jedinice lokalne samouprave imaju obvezu financiranja i osnivanja skloništa za napuštene životinje, u suprotnom na snagu stupa prekršajna odredba, stoji, između ostalog, u novom Zakonu.

Županije moraju imati sklonište s minimalno 50 smještajnih mjesta za životinje najkasnije do 31. prosinca 2018. godine. Osnivači skloništa dužni su podatke o napuštenim ljubimcima evidentirati u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Ministarstvo poljoprivrede. Rok za kontrolu mikročipiranja pasa je 30. lipanj 2018. godine. Zakonom su komunalnim redarima bolje definirane ovlasti, a prihod od novčanih kazni idu za zbrinjavanje životinja. Obvezno je i registriranje svih uzgoja životinja za prodaju te objava broja mikročipa.

Za huškanje životinje na druge životinje i ljude, kao i dresiranje na agresivnost, davanje nedopuštenih tvari životinjama kako bi se poboljšao njihov nastup na natjecanjima, ili u svrhu bržeg rasta i prirasta, te povećanja fizičkih performansi životinja propisana je kazna od 20.000 do 50.000 kuna.

“Novi Zakon o zaštiti životinja mnogim svojim novostima daje dobre temelje za provedbu u praksi zaštite osobito pasa i mačaka. Pritom će biti nužna suradnja nadležnog ministarstva, komunalnih redara, veterinarskih inspektora, veterinara, odgovornih osoba u općinama, gradovima i županijama, udruga za zaštitu životinja, institucija i svih građana”, zaključuju Prijatelji životinja.

Komentiraj