HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

‘Neka predsjednik SDP-a preuzme odgovornost na ozbiljan način’

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je stigao u Bruxelles na sastanke Europske pučke stranke i Europskog vijeća, a po dolasku je dao izjavu za hrvatske novinare.

“Dojmovi o sjednici Vlade i Istanbulskoj konvenciji? Mislim da je taj fenomen nasilja nad ženama i u obitelji zaista grozan ne samo u Hrvatskoj nego globalno. Dokument je nastao prije desetak godina i sve Vlade su u kontinuitetu sudjelovale u tom procesu. Taj dokument je najširi konsenzus da se suzbije nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Čuli smo zabrinutost dijela društva, stoga smo u interpretativnoj izjavi na pravi način otklonili strahove i zabrinutosti”, kazao je Plenković.

Podsjetimo, jutros je Vlada jednoglasno u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije, zajedno s interpretativnom izjavom. Plenković je dodao kako će učiniti sve da svim članovima HDZ-a i simpatizerima stranke pojasni zašto se ide u taj proces.

Upitan hoće li tolerirati da neki zastupnici HDZ-a ne glasuju za ratifikaciju po uzoru na neka glasovanja u Europskom parlamentu, Plenković je rekao da je velika razlika između glasanja u EP i onoga što je danas poslano u Sabor. “Ono što je pred Saborom je zakonski akt o potvrđivanju međunarodnog ugovora. Želim imati što više unisoni stav HDZ-a. Vidjet ćemo hoće li biti kolega koji će biti protiv”, kazao je premijer dodajući da je interpretativna izjava ‘jastuk na koji se mogu osloniti oni koji su bili protiv ratifikacije’.

Komentirao je Plenković i izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji je interpretativnu izjavu nazvao ‘bezvrijednim komadom papira’. “Pozivam šefa SDP-a da malo prouči zakon i upozna se što je smisao interpretativnih izjava u međunarodnim dokumentima i da u konačnici preuzme političku odgovornost na ozbiljan način. Ovakav način politike je na dosjetkama”, rekao je Plenković.

Komentiraj