NEJASNA MATEMATIKA Domoljubna koalicija jedinstvena oko poteza koji slijede

Robert Anic/PIXSELL

Predstavnici stranaka Domoljubne koalicije složili su se u utorak, nakon zajedničkog sastanka u središnjici HDZ-a, kako su jedinstveni u stavovima koje će u idućim danima poduzimati.

“U četvrtak će biti izglasovano nepovjerenje gospodinu Tihomiru Oreškoviću. Složili smo se oko toga da je kandidat za mandatara Zdravko Marić i uvjereni smo da u parlamentu postoji većina koja će glasovati u korist gospodina Marića koji će sastaviti nakon toga hrvatsku vladu i mislimo da ta nova vlada može brže, jače i efikasnije, ne samo provoditi reforme nego i osigurati bolji život hrvatskim građanima”, izjavio je nakon sastanka glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević.

Koalicija je, kazao je, jedinstvena oko stavova kao i poteza koje će u idućim danima poduzimati.

Čelnik HSS-a Krešimir Beljak ustvrdio je kako aktualni premijer nema izbornog legitimiteta, dodajući kako ostaje na istom stajalištu po kojem će HSS-ovci glasovati za njegov opoziv. “Dajemo HDZ-u palicu u ruke da krenu u sakupljanje nove parlamentarne većine i nadamo se da će u tome uspjeti”, poručio je.

Na opasku novinara kako ni Zdravko Marić nema izborni legitimitet Beljak je uzvratio kako je, za razliku od Oreškovića, ipak je nešto radio u Vladi. “Radio je kao pomoćnik ministra, bio je državni tajnik i ima puno više legitimiteta”, uvjeren je Beljak.

“HDZ kreće u slaganje nove većine, u suprotnom slijede nam novi izbori. To je činjenica. Da li će skupiti ne ovisi o nama, o HSS-u. To ovisi prvenstveno o HDZ-u i ostalim akterima, saborskim zastupnicima”, poručio je čelnik HSS-a.

HSLS-ov predsjednik Darinko Kosor ustvrdio je kako situacija u Hrvatskoj nije dobra. “Na nama koji smo saborski zastupnici, koji činimo klubove većine je da riješimo novu hrvatsku vladu ili da idemo na izbore. To je ono što građani od nas očekuju i ja kao predsjednik HSLS-a očekujem da ćemo to u idućih 10 dana riješiti”, rekao je Kosor.

I on je suglasan u stavu Domoljubne koalicije da će se u četvrtak u Saboru opozvati premijer. “Nema logike da je netko premijer ako nema podršku 65 zastupnika koji čine većinu. Ali, hitno moramo ili sastaviti novu većinu ili građanima reći da idemo na nove izbore. To je naša odgovornost i mi ćemo taj dio odgovornosti i napraviti”, rekao je Kosor.

Iz Miloševićevih odgovora nejasno koliko Domoljubna koalicija zapravo ima ruku

“Znamo svi tko su zastupnici koji su spremni podržati parlamentarnu većinu. Svi su dobrodošli: manjine, dio Mosta, Most, svi oni koji su dosad podržavali ili u nekim trenucima podržavali, za to ruke u parlamentu postoje. Ja sam uvjeren da postoji i odgovornost svakog pojedinog zastupnika u Saboru da razumije ovo o čemu danas govorimo. Hrvatska nema vremena za 6 do 12 mjeseci s upitnim završecima”, rekao je Domagoj Milošević.

Na pitanje pregovara li se još s Mostom uzvratio je kako su Mostu vrata otvorena. “Ali, ovaj put mora se znati redoslijed događanja. Dakle, postoji HDZ, odnosno Domoljubna koalicija zajedno s Bandić Milan 365. 65 mandata i od tuda krećemo. I svi su dobrodošli podržat hrvatsku Vladu”, rekao je Milošević.

Na opasku novinara kako imaju samo 65 ruku Milošević je rekao: “68 i od tuda krećemo, to je ono što imamo sada. Znamo gdje su ruke i kažem još jednom – apsolutno su svi dobrodošli. Vjerujem u odgovornost svakog pojedinačnog zastupnika”, poručio je.

Na opetovano pitanje novinara Miloševiću kako je rekao da imaju 68 a ne 76 ruku u ovom trenutku Milošević je odgovorio: “Ne! Ja govorim o tome što imamo danas. Bez Mosta 65 članova parlamenta. I točno se zna gdje postoje ruke, tko su ruke. Svi su dobrodošli u sljedeću novu parlamentarnu većinu”.

Govorimo da vjerujemo u parlamentarnu većinu i to cijelo vrijeme govorimo, zaključio je Milošević.

Na opetovano pitanje imaju li 76 ruku za glasovanje u hrvatskom parlamentu uzvratio je kako imaju te kako ne računaju na oporbu.

Komentiraj