EPA/OLIVIER HOSLET

Neizvjestan ishod summita EU-Turska o migrantima

Čelnici Europske unije pokušavaju u ponedjeljak navečer uskladiti svoje stajalište o mogućem dogovoru s Turskom oko rješavanja migrantske krize, dok istodobno cure proturječne informacije oko mogućnosti za postizanje dogovora.

Prema jednim informacijama, čelnici EU-a neće moći u ponedjeljak postići dogovor o ponudi koju je Turska iznijela na summitu o migrantskoj krizi i da će se na tome raditi sljedećih nekoliko dana, dok drugi izvor tvrde da je dogovor moguć još večeras.

Dio zemalja članica prema neslužbenim informacijama i dalje ustraje na tome da ne može biti dogovora o zatvaranju zapadnobalkanske migrantske rute bez dogovora s Turskom.

Čelnici EU-a, koji su se u ponedjeljak okupili na posebnom sastanku o migrantskoj krizi pokušavaju uskladiti tekst odgovora na turske zahtjeve, koje je im je za vrijeme radnog ručka iznio premijer Ahmet Davutoglu.

Turska je, među inim zatražila, dodatne tri milijarde eura do 2018., povrh onih tri milijarde koje je EU obećala u studenome prošle godine, ukidanje viza do kraja lipnja te dogovor o vraćanju migranata iz Grčke u Tursku i preseljenje sirijskih izbjeglica izravno iz Turske u zemlje EU-a.

Glasnogovornik mađarske vlade objavio je da je mađarski premijer Viktor Orban stavio veto na prijedlog o izravnom preseljenju sirijskih izbjeglica iz Turske u Europsku uniju.

Komentiraj