Neizvjesnost oko F1 u Kini prekinuta. Otkazana utrka u Šangaju 2023. godine

Velika nagrada Kine otkazana je četvrtu godinu zaredom, jer ta zemlja strogim mjerama pokušava suzbiti širenje koronavirusa.

Formula 1 priopćila je da se natjecanje u Šangaju, planirano za 16. travnja 2023., neće održati “zbog tekućih poteškoća koje predstavlja situacija s COVID-19”.

Sport se sada suočava s četverotjednom rupom u kalendaru s nepostojećom rundom u Kini u sendviču između utrka u Melbourneu 2. travnja i Azerbajdžana 30. travnja.

No, jasno je da šefovi F1 razgovaraju s nizom zainteresiranih mjesta o popunjavanju praznine kako bi osigurali da se održe rekordne 24 utrke.

U izjavi F1 stoji: “Formula 1 može potvrditi, nakon dijaloga s promotorom i relevantnim vlastima, da se Velika nagrada Kine 2023. neće održati zbog tekućih poteškoća uzrokovanih situacijom s COVID-19.

“Formula 1 procjenjuje alternativne opcije za zamjenu utora na kalendaru za 2023. i objavit će najnovije informacije o tome u dogledno vrijeme.”

Otkazivanje utrke u Kini označava četvrtu uzastopnu sezonu koja je izbrisana iz rasporeda, unatoč tome što je F1 tek prošle godine produžila svoj ugovor s Velikom nagradom Kine do 2025. godine.

F1 i lokalni organizatori pokušali su pronaći rješenje kako bi omogućili održavanje utrke 2023., ali s 10 timova i velikim brojem ljudi koji su trebali letjeti, prepreke su bile prevelike.

Otkazivanje  će doći kao udarac za Guanyu Zhoua, prvog i jedinog kineskog F1 vozača, koji je debitirao za Alfa Romeo ove sezone i još nije doživio domaću utrku.

U medijima su se hvalile razne alternative, uključujući portugalsku stazu Portimao koja je korištena kao zamjena 2020. i 2021. za utrke otkazane tijekom pandemije.

Sezona 2023. trebala bi započeti u Bahreinu 5. ožujka i završiti u Abu Dhabiju 26. studenog.

 

Komentiraj