NEIZDRŽIVO Veledrogerije bolnicama: Ovo je posljednje upozorenje! Dugujete nam 600 milijuna eura

Autor:

08.08.2021., Zagreb - Nakon sto je pretrpjela vise razbojstava, pred ulazom u ljekarnu u Ulici Mirka Deanovica u Dubravi osvanuo je plakat koji upozorava razbojnike. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

HUP – Koordinacija veledrogerija u utorak je u priopćenju upozorila na “povijesno najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama”. Kako navode, dug je posljednjeg dana svibnja iznosio 600 milijuna eura, dok dospjeli dug, dodaju, prelazi 400 milijuna eura.

U samo posljednjih pet mjeseci, dug je, kažu, porastao za 200 milijuna eura što, ističu, “ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost poslovanja veledrogerija“.

Iz Koordinacije naglašavaju da je ovako visok iznos duga znak hitne potrebe za intervencijom nadležnih tijela te traži hitno plaćanje dospjelog duga i implementaciju sustavnih mjera za sprječavanje daljnjeg povećanja duga. Ovakva situacija, upozoravaju, dovodi do sve češćih naznaka otežane isporuke lijekova i medicinskih proizvoda.

“Hrvatske veledrogerije, kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava, godinama su osiguravale opskrbu pacijenata, no sada su granice njihovih mogućnosti dosegnute. Ovo je posljednje upozorenje i apel na hitno rješavanje ove neizdržive situacije“, navode u priopćenju.

Upozoravaju i da poslovanje u ovakvim uvjetima nije održivo niti prema jednom ekonomskom modelu. “Od veledrogerija se očekuje poštivanje zakona, uredne isporuke lijekova i medicinske opreme, redovito plaćanje obveza, režija i nabave lijekova, kao i isplata plaća i doprinosa za više od 3.500 zaposlenih. Uz ovako visoka dugovanja, to je postalo neodrživo.

HUP – Koordinacija veledrogerija poziva nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima te zaštitila radna mjesta više od 3.500 zaposlenih. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati stabilnost i održivost našeg zdravstvenog sustava”, zaključuju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.