FaH

NEGIRA OPTUŽBE: Assange traži izlazak na slobodu godinu dana nakon odluke UN-a

Osnivač WikiLeaksa Julian Asange je u ponedjeljak ponovo pozvao Veliku Britaniju i Švedsku da provedu odluku UN-ova odbora koji je prije godinu dana ocijenio da je njegovo pritvaranje čin “samovolje”.

“Pozivam Veliku Britaniju i Švedsku da postupe pravedno i oslobode me. Te su dvije zemlje potpisnice ugovora kojima priznaju UN i njegove mehanizme zaštite ljudskih prava”, istaknuo je Assange u priopćenju.

UN-ova radna skupina je 5. veljače 2016. pozvala da se prekine njegov “pritvor koji je čin samovolje”, što su London i Stockholm odmah odbili.

Julian Assange (45) se od lipnja 2012. sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu kako ne bi bio izručen Švedskoj gdje je optužen za silovanje, što on niječe.

Assange kaže da se boji da će ga Stockholm poslije izručiti Sjedinjenim Državama, gdje bi mogao odgovarati zbog toga što je WikiLeaks objavio vojne i diplomatske dokumente.

Osnivač WikiLeaksa je sredinom siječnja izjavio da je voljan predati se SAD-u, gdje mu prijete teške optužbe, budu li mu ondje zajamčena ljudska prava.

Komentiraj