POGODOVANJE? Utjerivači dugova kod kojih je viceguverner kupio vilu prvi dobili licencu od HNB-a

Autor:

28.02.2022.,Zagreb, Izjava za medije viceguvernera Hrvatske narodne banke Romana Subica na temu odluke o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Novim zakonom koji regulira rad agencija za naplatu dugovanja HNB im izdaje licencu za rad, a prva agencija koje ju je dobila je ona putem koje je viceguverner HNB-a Roman Šubić povoljno kupio vilu u Zagrebu.

Prema novom zakonu koji regulira rad agencija za naplatu dugovanja, odnosno utjerivača dugova, Hrvatska narodna banka (HNB) je mandatar i regulator koji tim tvrtkama izdaje licence za rad. Zakon je donesen krajem prošle godine, a kako doznajemo, prva koja je od HNB-a dobila dozvolu za rad, i to nedavno, tvrtka je APS Hrvatska preko koje je viceguverner Roman Šubić povoljno kupio vilu u Zagrebu, piše Index.

Podsjetimo, viceguverner je koncem 2021. godine kupio je vilu u Zagrebu koju je u svojoj imovinskoj kartici procijenio na tri i pol milijuna kuna.

Sandra Benčić o viceguverneru: “To pokazuje i moralno stanje društva i raspad svih moralnih i etičnih vrijednosti”

Vilu, koja ima ukupno 1077 kvadrata, viceguverner kupio po cijeni od oko 230 eura po kvadratu, što je daleko ispod tržišne cijene. Na upit o mogućem sukobu interesa odgovorio je da je informacija  o prodaji potraživanja bila javno dostupna, čime je omogućeno svim zainteresiranima ravnopravno iskazivanje interesa za kupnju.

Tvrtku APS Hrvatska utjerivači dugova, koji djeluju unutar Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja (HUAN), jednoglasno su u veljači prošle godine izbacili iz svoje udruge zbog neetičnog poslovanja i narušavanja ugleda.

UNIŠTAVANJE DUŽNIKA Agencije za naplatu potraživanja u Hrvatskoj obrću pet milijardi eura

“Hrvatska narodna banka trenutno je u postupku izdavanja odobrenja za rad postojećim pružateljima usluga servisiranja koji su predali zahtjev za izdavanje odobrenja. Do sada su izdana tri odobrenja, a svi ostali zahtjevi su još uvijek u postupku procjene”, stoji u odgovoru HNB-a na Indexov upit, a prva na listi koja je dobila licencu je APS Hrvatska.

Agencije za naplatu potraživanja 15 godina bila neregulirane na hrvatskom tržištu. Naime, hrvatske banke prodavale su nenaplative i teško naplative kredite agencijama za naplatu potraživanja, koje nisu bile registrirane kao kreditne institucije, nego kao obična trgovačka društva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.