Nečist zrak odgovoran za smrt više od 1200 maloljetnika godišnje u Europi

Onečišćenje zraka uzrokuje smrt više od 1200 ljudi maloljetnika u Europi godišnje, procjenjuje Europska agencija za okoliš (EEA) u izvješću objavljenom u ponedjeljak. “Djeca su posebno osjetljiva na onečišćenje zraka, od trenutka kad su u maternici pa sve do odrasle dobi”, istaknula je agencija sa sjedištem u Kopenhagenu, dodajući da loš zrak također izlaže djecu većem riziku od kroničnih bolesti u odrasloj dobi.

Zagađenje treba rješavati na izvoru, založili su se stručnjaci te agencije, rekavši da se emisije iz prometa, industrije i grijanja moraju brže smanjivati.

Jedna od praktičnih mjera koje zagovaraju je poboljšanje kvalitete zraka u blizini škola i vrtića, primjerice stvaranjem više zelenih površina.

Unatoč poboljšanjima posljednjih godina, razine glavnih zagađivača u mnogim europskim zemljama ostaju tvrdoglavo iznad granica koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), piše EEA u drugom izvješću.

Problemi su osobito prisutni u gradovima. Više od 90 posto urbanog stanovništva u 2021. u zemljama EU-a moralo je živjeti s razinama fine prašine (PM2,5), ozona (O3) i dušikovog dioksida (NO2) koje su bile iznad preporuka WHO-a. To se posebno odnosi na srednju i istočnu Europu, kao i Italiju.

Glavni razlog zagađenja finom prašinom je korištenje krutih goriva poput ugljena za grijanje u industriji.

Procijenjenih 1.200 preuranjenih smrti među maloljetnicima pokriva zemlje članice EGP-a, koje uključuju Švicarsku, Norvešku, Island, Lihtenštajn i Tursku, uz 27 zemalja EU-a.

“Ne možemo razmišljati o djeci kao malim odraslim osobama kada su u pitanju rizici za okoliš i onečišćenje zraka”, rekao je stručnjak za onečišćenje zraka pri EEA Gerardo Sanchez Martinez. “Disanje im je brže, dišu više na usta, bliže su tlu”, istaknuo je.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner