HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

“Nećemo podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije ako bude nekih ograda”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je održao konferenciju za novinare, na kojoj je govorio o aktualnim događajima u zemlji.

Na početku se osvrnuo na ‘packe iz Bruxellesa’, odnosno na izvješće Europske komisije. “Komisija je lani uputila pet preporuka, a sada kažu da preporuke nisu napravljene. Iz Komisije upozoravaju da dugovi u zdravstvu nastavljaju rasti, a paket reformi mirovinskog sustava je odgođen. Reforma javne uprave je u zastoju. Hrvatska s Ciprom i Italijom bilježi makoroekonomske ravnoteže, i bilježimo najslabiji rast BDP-a od svih zemalja EU, uz Grčku”, rekao je Bernardić podsjećajući kako je premijer rekao da je ovakvo izvješće za premijera očekivano.

“Namjerno rade suprotno trošeći novac na uhljebljivanje svojih zaslužnika. Očajni Jandroković pokušava očajno umiti HDZ. I ovaj put Jandroković i HDZ pokušavaju braniti neobranjivo”, poručio je Bernardić.

Govorio je o i Istanbulskoj konvenciji. “Drago mi je da je ova Vlada na čelu s Plenkovićem shvatila da kao civilizirana država moramo uvažavati i one koji su po rodnom opredjeljenju bitno drugačiji od njihovog poimanja braka i bračne zajednice. Nitko ne smije imati ništa protiv gay, LGBT ili transrodnih osoba. Svi smo mi ljudi, imamo slične snove. Došlo je vrijeme da se prestanemo dijeliti i vrijeme je da počnemo živjeti jedni pored drugih. SDP neće podržati ratifikaciju Konvencije ako u njoj bude nekih ograda ili poljskih modela”, kazao je.

Na novinarsko pitanje gdje je poveznica između Istanbulske konvencije i gay, transrodnih i LGBT osoba, s obzirom da se oni ne spominju u dokumentu, Bernardić je odgovorio. “Istanbulska konvencija je uspješan instrument u borbi protiv nasilja nad ženama. Ali došlo je vrijeme da shvatimo da moramo uvažavati druge i drugačije, da smo svi mi ljudi. Evo imate, u čl. 4 točka 3: stranke će osigurati provedbu odredaba ove konvencije, a osobito mjera za zaštitu prava žrtava bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, vjera, nacionalna pripadnost, političko ili bilo koje drugo uvjerenje, imovinsko stanje… Svi smo mi ljudi, bez obzira na našu orijentaciju”.

Na kraju je poručio da ne smije postojati diskriminacija po bilo kojoj osnovi.

Komentiraj