‘Neće ugled Saboru vratiti to da se ukinu replike’

HINA/ Denis CERIĆ

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) je, gostujući u emisiji “U mreži Prvog”, otkrio je da bi se izmjene Poslovnika i nova pravilima koja bi s njim trebala zavladati Saborom, na dnevnom redu mogao naći već idući tjedan.

Reiner kaže da su spremni razgovarati o još nekim kritikama oporbe na račun izmjena Poslovnika, ali pita: “Ako ništa ne promijenimo, zašto smo uopće išli u promjene Poslovnika?”. Naglašava kako je bizarna činjenica da je u ovom sazivu Sabora bilo više od 12.400 replika i odgovora na replike, a pojedinačnih nastupa oko 690. Smatra da je to razlog zašto narod Saboru daje niske ocjene.

Naglašava važnost onoga što se govori u ime klubova, jer je to, kaže, nekakav stav građana koji su neku stranku izabrali. “To su ključni oblici komunikacije u Saboru i to je tako bilo do prije dvije, tri godine, kada su se stvari promijenile”, nastavlja Reiner, objašnjavajući da su glavni sadržaj saborskih rasprava postale replike i stanke.

SDP-ov Arsen Bauk kazao je da oni samo žele sudjelovati u izboru tema i kojima će se pojedinačno, i u ime klubova, raspravljati. Mostov Nikola Grmoja kaže kako se u izmjene Poslovnika išlo nakon sukoba šefa HDZ-a i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa zastupnicima, a nakon izvješća s Europskog vijeća. “Jasno je da je ovo jedan udar na parlamentarizam. Neće ugled Saboru vratiti to da se ukinu replike”, rekao je Grmoja.

HNS-ovac Stjepan Čuraj misli da su izmjene Poslovnika jedan od načina da se uhvate u koštac sa, kako kaže.

Saborski zastupnici su govorili i o ratifikaciji istanbulske konvencije. Reiner je rekao da konvencija neće uzdrmati ni HDZ, ni vladajuću većinu. “Bez brige, kad (konvencija) dođe na dnevni red, bit će prilično suglasje”, rekao je Reiner, dodavši kako se to sigurno neće dogoditi prije uskršnjih blagdana. Bauk je uvjeren da će konvencija biti ratificirana s više od dvotrećinske većine glasova zastupnika, a Grmoja je rekao da će svojim zastuponicima prepustiti da glasaju po savjesti. Čuraj je rekao da će HNS podržati konvenciju.

Komentiraj