NEĆE PREDLAGATI NOVOG MINISTRA: Plenković prihvatio ostavku Damira Krstičevića!

Ministar obrane Damir Krstičević podnio je jučer ostavku nakon pada vojnog aviona u kojemu su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra, a danas se sastao s premijerom Plenkovićem.

Iz Vlade su sinoć kazali da su Plenković i Krstičević telefonski razgovarali te da će se danas sastati.

Oko 9:15 sati u zgradu vlade je prvo stigao Damir Krstičević, a nakon njega i premijer Plenković. Na sastanku je bio i ministar branitelja Tomo Medved.

Predsjednik Vlade nakon sastanka dao je izjavu za medije

“Održao sam sastanak s Krstičevićem, on me izvijestio o okolnostima”, rekao je Plenkovići dodao: “Ministar je kazao da podnosi ostavku, mi smo danas održali razgovor na tu temu, ja osobno ne vidim niti jedan razlog gdje bih mogao povezati njegovu političku odgovornost s činejnicom da se srušio avion, ali razumio da ga je ova situacija izrazito pogodila on je i sam bio vojnik, zapovjednik Gardijske brigade u Domovinskom ratu, moj najbliži suradnik u HDZ-u i Vladi, i moj prijatelj”.

Plenković je rekao da je odlučio prihvatiti njegovu ostavku, ali, kaže, ne zato što je on odgovoran. “Ovakve se nesreće nažalost događaju, i žao mi je što je pogođen toliko da je osjetio potrebu da napravi pauzu. Poštujući ga, ja sam tu njegovu ostavku prihvatio”, rekao je.

Dodao je da neće predlagati novog ministra obrane, nego će MORH voditi netko od državnih tajnika.

Plenković je rekao da računa na njega. “On uzima pauzu, osjetio sam da mu je to ljudski potrebno. Njemu je danas teško. Nažalost, dogodilo se više nesreća”, rekao je Plenković.

“Damir to podnosi osobno, ja ga razumijem. Ako on meni kaže da on to ne može više obavljati, ja to poštujem. To ne znači da je stao s političkim angažmanom”, istaknuo je.

Plenković je komentirao današnju izjavu za medije predsjednika Zorana Milanovića.

“Kratko sam pročitao što je sve izgovorio. Moj dojam je isti kao zadnjih pet godina. On nastavlja iznositi laži i neistine. Prvo, njegovog oca sam jednom sreo, on se meni došao javiti, to je bilo prije desetak godina. Nikada ni u jednom razgovoru nisam spominjao njegovog oca. A on je usred kampanje imao spominjati moju majku, u toj kampanji je poražen od mene”, rekao je.

“On je što osobno, a što kroz trbuhozborce iz redova medija, iznio gomilu laži”, kaže.

“On je taj sastanak s braniteljima sam sazvao, ja za to nisam znao, on govori posprdno o mojoj majci. To je razlika u karakteru, pristojnosti, kućnom odgoju, to je razlika u samom tkivu u nama kao ljudima i političarima. To je on, ovo sam ja. Vidim da je on ponovo otvorio temu Jasenovca i Okučana. Idemo biti skroz precizni, on je bio u Račanovoj vladi pomoćnik ministra vanjskih poslova. U toj istoj vladi njegov kolega u ministarstvu pravosuđa daje suglasnost na registraciju jedne udruge HOS-a u Zagrebu u čijem grbu stoji sporni pozdrav. Dakle, SDP-ova vlada, njihov ministar, u toj vladi kao pomoćnik bio je i Milanović. To nema veze s HDZ-om. Nakon toga postaje premijer s komotnom većinom, mogao je promijeniti i zabraniti što hoće. Jeste vidjeli da je tu temu dizao, problematizirao?”, kaže Plenković i dodaje da mu ta ista zastava HOS-a ‘ide ispred očiju na mimohodu’.

On ničim izazvan u Jasenovcu kaže da ploču s imenima poginulih branitelja treba negdje baciti. Ti su ljudi izgubili život u Domovinskom ratu. Ja nikada ne bih mogao izgovoriti rečenicu u kojoj kažem da ćemo baciti ploču na kojoj su imena hrvatskih branitelja”, dodao je.

“Za razliku od njega i svih bivših vlada, ja imam osjećaj za tu ogromnu situaciju teškog povijesnog naslijeđa koje postoje u svim našim obiteljima. To su traume koje traju generacijama”, kaže Plenković o povjerenstvu za suočavanje s prošlošću koje je Milanović jutros nazvao svetim.

“Što se mene tiče, danas obilježavamo kraj Drugog svjetskog rata. Nećete nikada imati dileme što ja mislim o zločinačkom ustaškom režimu. Rekao sam vam. Zamislite kakav bi efekt imale zabrane. Što mislite kako bi u ovakvom hrvatskom društvu imale efekt zabrane”, rekao je.

“Ja nisam znao da će dvojica odgovoriti provokacijom, vjerojatno potaknuti izjavom iz Jasenovca. Da sam ja to znao, to bih spriječio”, rekao je Plenković.

Novinari su Plenkovića upitali i o objavi mađarskoj premijera Viktora Orbana, koji je na Facebooku objavio fotografiju globusa s kartom ‘velike Mađarske’.

Plenković kaže da to nije pratio jer nije stigao.

“Što da ja učinim, da skačem na svaku objavu? Ja moram rješavati kompleksne odnose s Mađarskom godinama, postoje diplomatski kanali kojima komuniciramo o tim temama, ministar je dao izjavu. Mi nismo prema nikome blagi. Sjetite se provokacije godižnjice D’Anunzijevog ulaska u Rijeku, sjetite se kad su srpski vojnici htjeli ući bez najave. Reagiramo”, kaže Plenković.

Rekao je na kraju da nije u redu to što je Orban objavio, ali i dodao da neće skakati na svaku objavu na Facebooku.

Komentiraj