Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je da Srbija neće graditi zid na granici sa Makedonijom i ocijenio da će priljev izbjeglica i migranata, zbog ograde koju na granici sa Srbijom podiže Mađarska, biti preusmjeren na Hrvatsku i Bugarsku, prenosi u srijedu beogradski tisak.

  • “Ne vjerujem da će Srbija donijeti odluku da, u nekom trenutku, poput Mađarske, izgradi zid na granici s Makedonijom kako bi spriječila ulazak izbjeglica i migranata u našu zemlju”, rekao je Dačić za beogradski list Danas.

 

Srbija neće graditi zid na granici sa Makedonijom, a priljev izbjeglica iz zemalja s Bliskog istoka koji prolaze kroz Srbiju bit će preusmjeren na Hrvatsku i Bugarsku. Ukoliko i tu bude problema, s obzirom na to da ni Bugarska ni Hrvatska nisu članice shengenske zone, očekuje se smanjenje broja izbjeglica i u Srbiji, navodi list Danas Dačićevu ocjenu.

Odgovarajući na pitanje kako će se Srbija ponašati i koje će mjere poduzeti ako zbog zida na mađarskoj granici dođe do duljeg zadržavanja izbjeglica koji preko Srbije pokušavaju stići u države-članice EU, Dačić vjeruje da duljeg zadržavanja neće biti.

“Ići će preko Hrvatske i Bugarske”, rekao je Dačić.

Upitan što će se dogoditi ako i Hrvatska u nekom trenutku donese odluku da izgradi zid na granici sa Srbijom, Dačić je ocijenio kako se u tom slučaju očekuje da migranti ne dolaze u Srbiju i zaobiđu je na svom putu ka državama članicama EU.

Na teritorij Srbije dnevno preko Grčke i Makedonije uđe i po 2.000 migranata iz zemalja Bliskog i dalekog istoka.

U Srbiji je do sada evidentirano 83.000 tražiltelja azila, ali ih je samo 500 podnijelo zahtjev za azil srbijanskim vlastima, izjavio je u utorak voditelj misije Visokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Hans Schoder.

Komentiraj