Ne zna se jesu li i Hrvati u francuskom zrakoplovu iz Wuhana

Zrakoplov s Europljanima evakuiranima iz Kine, središta epidemije koronavirusom, na putu je za Francusku, potvrdili su za francusku novinsku agenciju Afp izvori u departmanu Bouches-du-Rhône na jugu zemlje koji nisu željeli otkriti gdje će zrakoplov sletjeti.

Radi se o drugom zrakoplovu (foto ilustracija) s evakuiranim Europljanima nakon prvog koji je u petak dovezao francuske državljane.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je priopćilo da je s Francuskom dogovorilo evakuaciju četvero hrvatskih državljana iz Wuhana, grada u kojemu je započela epidemija, i koji trebaju u Europu stići tijekom prijepodneva. U priopćenju je pisalo da će putnici prije povratka u Hrvatsku biti prvo u karanteni u Francuskoj dva tjedna.

Francuska agencija u vijesti ne navodi jesu li među putnicima zrakoplova i hrvatski državljani.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab u nedjelju ujutro kazao je za Sky News da se francuskim zrakoplovom iz Kine, koji bi trebao kasnije tijekom dana sletjeti, vraća i 11 britanskih državljana, prenijela je britanska novinska agencija Reuters.

Prema diplomatskim izvorima u Bruxellesu zrakoplov s francuskim i drugim europskim državljanima nakon slijetanja u Francusku u vojnu bazu Istres u Bouches-du-Rhôneu, gdje će iskrcati dio putnika, nastavlja za Belgiju.

Prema novinskoj agenciji Belgi zrakoplov, koji je poletio u noći na nedjelju, slijeće potom na vojni aerodrom Melsbroek pokraj Bruxellesa gdje će se iskrcati devet Belgijaca, 11 Danaca, 23 Nizozemca, pet Čeha i dva Slovaka. Te će putnike potom preuzeti njihove države.

Putnici koji su dovezeni prvim zrakoplovom u petak, a uglavnom se radilo o Francuzima, smješteni su u odmaralište u blizini Marseillea. Dvoje putnika sa simptomima zaraze  hospitalizirano je, no testovi nisu potvrdili da se radi o koronavirusu, prenio je Afp.

Epidemija koronavirusa odnijela je više od 300 života, a gotovo sve žrtve su preminule u Kini.

U nedjelju je preminula prva osoba izvan Kine – na Filipinima.

Komentiraj