Ne štrajka se samo u zagrebačkoj Čistoći. U Coventryju štrajka oko 1000 skladišnih radnika Amazona

Radnici Amazona u skladištu u središnjoj Engleskoj stupili su u srijedu u štrajk, što je prvi put da su zaposlenici američkog tehnološkog diva napustili posao u toj zemlji.

Otprilike 300 od 1000 radnika u centru za isporuku robe u Coventryju prosvjeduje protiv povećanja Amazonovih plaća od 5% prošle godine, što je znatno ispod rasta troškova života.

Cijene hrane i energije skočile su u Ujedinjenom Kraljevstvu, gurajući potrošačke cijene za 10,5% u 12 mjeseci do prosinca. To je pokrenulo najveći val industrijske akcije u zemlji tijekom desetljeća dok radnici diljem gospodarstva doživljavaju pad životnog standarda. Prosječna plaća u Velikoj Britaniji ove će godine pasti na razinu iz 2006. kada se uzme u obzir inflacija.

Amazonovo povećanje plaća podiglo je satnicu za radnike u Coventryju na 12,92 dolara. To ostavlja samo nijansu iznad nacionalne minimalne plaće za osobe u dobi od 23 godine i više od $12,83 počevši od travnja.

Radnici traže 18,49 dolara po satu, što je sindikat GMB rekao da bi bilo u skladu s plaćom u Amazonu u Sjedinjenim Državama. Početna plaća za radnike u skladištu u Sjedinjenim Državama u prosjeku iznosi preko 19 dolara po satu nakon posljednje povišice u rujnu, javlja CNN.
“Preuzimaju jednu od najvećih svjetskih kompanija u borbi za pristojan životni standard”, rekao je viši organizator GMB-a Stuart Richards u izjavi. “Nakon šest mjeseci ignoriranja svih zahtjeva da se saslušaju zabrinutosti radnika, GMB poziva šefove Amazona u Velikoj Britaniji da učine pravu stvar i daju radnicima odgovarajuću povišicu plaća.”

Glasnogovornik Amazona, koji ne očekuje da će štrajk utjecati na isporuke, rekao je da je tvrtka “ponosna što nudi konkurentnu plaću”, koja počinje od 12,92 do 14,09 dolara po satu, ovisno o lokaciji.

“Zaposlenicima se također nude sveobuhvatne pogodnosti koje vrijede tisuće više”, uključujući privatno zdravstveno osiguranje, subvencionirane obroke i popust za zaposlenike, rekao je glasnogovornik.

Štrajk dolazi dok se zaposlenici u Sjedinjenim Državama nastavljaju organizirati i zalagati se za prava na kolektivno pregovaranje.

Zaposlenici Amazona u skladištu u Staten Islandu, New York, ušli su u povijest prošle godine kada su izglasali osnivanje prvog sindikata u jednom od pogona tvrtke u SAD-u. Amazon je odbio službeno priznati ili pregovarati s Amazonovim sindikatom radnika, koji su nedavno certificirali regulatori.

Amazon, kao i druge velike tehnološke tvrtke, pokušava smanjiti svoje troškove rada, ukazujući na sve lošiju globalnu ekonomsku perspektivu. Nakon što je tijekom pandemije počela poprilično zapošljavati, tvrtka je ranije ovog mjeseca objavila da će otpustiti više od 18.000 zaposlenika.

“Tvrtke koje traju dugo prolaze kroz različite faze”, rekao je izvršni direktor Andy Jassy u dopisu radnicima. “Nisu svake godine u modusu povećanja broja ljudi.”

Komentiraj