epa

NE POVEĆAVA SE BROJ KAZNENIH DJELA Do 15 sati u Hrvatsku ušlo 15.400 migranata

Do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 15.400 migranata, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u petak nešto prije 16 sati.

Iz strateških robnih zaliha do petka u podne za pomoć izbjeglicama isporučeno je robe u vrijednosti 3,76 milijuna kuna, a bude li potrebe za popunom robnih zaliha Ravnateljstvo za robne zalihe na vrijeme će zatražiti od Vlade sredstva za to, izvijestili su u petak iz Ministarstva gospodarstva.

Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax pozvala je u petak vjernike i druge ljude dobre volje da, u okviru svojih mogućnosti, riječju i djelom pruže pomoć izbjeglicama i institucijama koje za njih skrbe, apeliravši na vodstvo Europske unije i europskih zemalja da u humanitarnoj krizi pokažu djelotvornu solidarnost kako s izbjeglicama, tako i sa zemljama koje podnose teret aktualne izbjegličke krize.

Na Zagrebački velesajam stiglo 200 migranata; dolazi još tisuću

Na Zagrebački velesajam u petak popodne stiglo je oko 200 migranata, a očekuje se dolazak još tisuću.

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama izvijestili su da će migranti biti smješteni u paviljon 1 gdje je sve spremno za njihov prihvat te da će policija potom registrirati sve pristigle. Riječ je o migrantima koji su došli sa Ranžirnog kolodvora u Zagrebu. Pored toga, za prihvat se spremaju dodatni kapaciteti u paviljonu 5 za oko tisuću osoba.

Na terenu su pripadnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Policijske uprave zagrebačke kao i dvije opće postrojbe civilne zaštite: Novi Zagreb – Istok i Podsused – Vrapče te djelatnici Doma zdravlja Centar.

Za drugu logistiku brinu se: Zagrebački velesajam, zagrebačka Javna vatrogasna postrojba, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradski ured za zdravstvo, Robni terminali Zagreb, Zagrebački holding te Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba “Dr. Andrija Štampar”.

Sukobile se dvije skupine izbjeglica u Belom Manastiru

Dvije skupine izbjeglica sukobile su se oko podneva na autobusnom kolodvoru u Belom Manastiru, potvrdila je policija i dodala da se stanje u međuvremenu smirilo. U tučnjavi skupine sirijskih i afganistanskih izbjeglica, po dosadašnjim podatcima, nije bilo ozlijeđenih, doznaje se u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi.

Policijski službenici riješili su problem, a izbjeglice su u međuvremenu otputovale iz Belog Manastira, izvijestila je policija ne navodeći što je bio povod sukobu.

Leko: Hrvatska bez obzira na iznenađenja u broju izbjeglica vrlo dobro funkcionira

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je u petak da Hrvatska bez obzira na iznenađenja u broju izbjeglica vrlo dobro funkcionira te da za sada nema nikakvih izvanrednih okolnosti u smislu opasnosti.

“Treba pričekati da tijela Hrvatske ocijene situaciju, a za sada nema nikakvih izvanrednih okolnosti u smislu opasnosti. Dakle, Hrvatska bez obzira na iznenađenja u broju izbjeglica vrlo dobro funkcionira”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Jandroković: šokiran sam, čini mi se da Vladom RH upravlja “potpuno izgubljen čovjek”

HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković izjavio je u petak da je šokiran konferencijom za novinare premijera Zorana Milanovića o izbjegličkoj krizi te kako mu se “čini da Hrvatskom u ovom trenutku upravlja potpuno izgubljen čovjek”.

“Šokiran sam onim što sam vidio i čini mi se da u ovom trenutku hrvatskom Vladom upravlja potpuno izgubljen čovjek koji uopće ne vlada situacijom. Nije imao plan, a ni sada nema plan kako riješiti ovu situaciju”, rekao je Jandroković novinarima u Saboru.

Podsjetio je da je HDZ tjednima upozoravao Vladu na ono što se sada događa. “Danas mi se čini da je gospodin Milanović tek shvatio što se u stvari dogodilo i on ne nudi rješenje. Što je najopasnije, on i dalje govori da će propuštati ljude da i dalje ulaze u Hrvatsku”, kazao je Jandroković.

Milanović: prelazimo na “plan B”

Predsjednik Vlade Zoran Milanović najavio je u petak kako će Hrvatska “kroz užasno kratko vrijeme” zbog nedostatnih kapaciteta za registraciju i smještaj izbjeglica prijeći na “plan B”, odnosno da će izbjeglice bez popisivanja i udomljavanja propuštati dalje, jer Hrvatska ne pristaje postati sabirni centar. Upitan što te nove metode znače, Milanović je kazao kako ćemo biti fleksibilniji.

“Mi ljude na način kako je to formalno propisano više ne možemo popisivati i smještati, dakle prelazimo na plan B, koji je bio od početka na stolu, a prošlo je samo dva dana”, odgovorio je premijer. Ustvrdio je i kako Hrvatska može izdržati i daljnji val izbjeglica, ali ne na ovakav način kao do sada.

MUP demantira da se zbog emigranata povećava broj kaznenih djela

Ministartsvo unutarnjih poslova (MUP) u petak je pozvalo građane da ne nasjedaju na lažne i uznemirujuće glasine da se u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko sati dogodio veći broj kaznenih djela koje su počinili migranti.

“Zbog činjenice da se na području Republike Hrvatske trenutno nalazi oko 14 tisuća migranata, društvenim mrežama i elektroničkom poštom među građanima se počela širiti vijest da se na našem području u posljednjih nekoliko sati dogodio veći broj kaznenih djela koje su počinili migranti. Navodi se lažna informacija o povećanom broju silovanja, pokušaja silovanja, uličnih razbojstava i otmica djece”, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici. Zbog toga su pozvali “javnost da ne nasjedaju na ove lažne i uznemirujuće glasine koje za cilj imaju samo podizanje panike i remećenja normalnog način života građana”.

“Na području svih naših policijskih uprava nije evidentiran povećan broj kaznenih djela niti prekršaja, kao niti drugih događaja koji se ovdje lažno navode. Naše građane pozivamo da, kao i do sada, omoguće nesmetan rad policije i drugih službi diljem Republike Hrvatske”, ističu u MUP-u.

Komentiraj