NE POPUŠTA: Srbija ustrajna u diplomatskoj borbi protiv prijema Kosova u UNESCO

Tomislav Krasnec/PIXSELL

Srbija će ustrajati u diplomatskoj borbi da spriječi prijem Kosova u UNESCO, koliko god da je ishod glasovanja neizvjestan, poručio je srbijanski državni vrh u povodu zasjedanja Opće konferencije UNESCO koja počinje u utorak u Parizu.

Ovo tijelo će, među ostalim, tijekom višednevnog zasjedanja razmatrati i preporuku Izvršnog vijeća za prijem Kosova u tu organizaciju, a u raspravi će 4. studenoga sudjelovati i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Glasovanje o prijemu Kosova bi se, po Dačićevoj ocjeni, moglo očekivati oko 9. studenoga, a rezultat će, smatra on, biti povoljan za Srbiju.

“Borit ćemo se do kraja. To je stajalište vlade Srbije, premijera i predsjednika. Mi nemamo ništa važnije od toga”, rekao je Dačić, podsjetivši da su među članicama “mnoge zemlje koje su male i udaljene, ali čiji se glas računa”.

Izvršno vijeće UNESCO-a, koje ima 58 država članica, podržalo je 21. listopada zahtjev Albanije i preporučilo Općoj konferenciji prijem Kosova.  Od 58 članica Izvršnog vijeća, 32 su priznale neovisnost Kosova, ali je samo 27 glasalo za prijem u UNESCO,  protiv je bilo 14, a suzdržanih isto toliko, ali se glasovi suzdržanih ne zbrajaju.

Opću skupštinu, koja se sastaje svake dvije godine, čine predstavnici 195 država, među kojima je njih 111 priznalo Kosovo, a 84 nisu, a odluka o prijemu u članstvo se donosi dvotrećinskom većinom.

Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani na Kosovu, koji se uz ostalu srpsku duhovnu i kulturnu baštinu nalazi pod zaštitom UNESCO-a, zatražio je uoči zasjedanja Opće skupštine da se odloži glasanje o prijemu Kosova u tu organizaciju.

U razgovoru za RTS arhimandrit Sava ističe da je “potrebno dati prostor briselskom dijalogu, u kojem bi Beograd i Priština, uz sudjelovanje Srpske pravoslavne crkve (SPC), razgovarali o svim modalitetima dugoročne i institucionalne zaštite srpskih svetišta na Kosovu”.

U povodu informacija da je Priština pripremila nacrt zakona te strategiju zaštite kulturne baštine, Sava Janjić upozorio je na namjeru “albaniziranja” srpske kulturne baštine.

“To su dokumenti koji marginaliziraju ulogu SPC i srpskog naslijeđa i potiru ostale elemente međunarodne zaštite, što pokazuje namjere kosovskih institucija koje dugoročno žele provesti albaniziranje višestoljetne srpske baštine na Kosovu”, rekao je iguman manastira Veliki Dečani koji je, poslije nekoliko napada albanskih ekstremista na Kosovu, pod stalnom zaštitom.

Srpski manastiri i crkve koji su na listi ugroženih spomenika UNESCO pod posebnom su policijskom zaštitom, a manastir Visoki Dečani i pod vojnom zaštitom talijanskog kontigenta KFOR-a.

“Od 1999. Visoki Dečani su četiri puta oružano napadani, što pokazuje da je taj dio baštine ugrožen od ekstremista većinske populacije”, kaže za RTS iguman tog manastira.

Srbijanski državni vrh pozvao je koncem listopada, sa zajedničkog sastanka s predstavnicima Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) i Srpske pravoslavne crkve (SPC), članice UNESCO-a da odbace zahtjev kosovski vlasti za prijem u tu organizaciju i poručio da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u toj organizaciji. Državni vrh istaknuo je svoju privrženost eurointegracijama i naglasio da nikad i ni pod kojim uvjetima neće priznati neovisnost Kosova.

Komentiraj