[quote_box_center]

  • Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman istaknuo da će nakon nedavnih zahtjeva za njegovom smjenom “između odlaska u Remetinec i smjene, birati smjenu”
  • Ponovio je kako ne može udovoljiti zahtjevu za dopunom izvješća o plaćama na HRT-u jer mora poštivati zakone

[/quote_box_center]

Glavni ravnatelj HRT-a, Goran Radman u četvrtak je, na javnoj raspravi o novoj medijskoj politici posvećenoj HRT-u, istaknuo da će nakon zahtjeva za njegovom smjenom “između odlaska u Remetinec i smjene, birati smjenu”, ponovivši kako ne može udovoljiti zahtjevu za dopunom izvješća o plaćama na HRT-u, jer mora poštivati zakone.

Podsjetimo kako je Saborski odbor za medije nedavno zatražio njegovo očitovanje po pitanju dopune izvješća o plaćama, koje treba sadržavati točne i cjelovite podatke.

“Svi saborski klubovi konstatirali su kako izvješće Gorana Radmana nije napravljeno na zadovoljavajući način”, izjavio je tad predsjednik Odbora, Mladen Novak iz stranke Hrvatskih laburista.

HRT respektabilan brend

U javnoj raspravi održanoj u Novinarskom domu u organizaciji Ministarstva kulture, Radman je govorio o položaju i ulozi HRT-a u hrvatskom društvu i europskom medijskom prostoru, objašnjavajući zakonske okvire u kojima HRT djeluje kao javni servis, ali i misiju i vrijednost nacionalnog radija i televizije.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj je vrijedno sve što može funkcionirati bez zastoja 24 sata, naglasivši da HRT sve to uspijeva preko 17 programskih kanala – 12 radijskih, četiri televizijskih i preko novog medija – web portala.

Radman je rekao i da je HRT respektabilan brend koji identificira Hrvatsku u Europi, ali i da u usporednoj analizi s drugim javnim televizijama u Europi zauzima srednja mjesta po izdvajanjima građana, te da je po količini proizvodenog programskog sadržaja HRT usporediv sa skandidavskim javnim servisima.

Glavni savjetnik u Ministarstvu kulture zadužen za medije Milan Živković u svom je izlaganju istaknuo kako je konstruktivna svaka kritika HRT-a u ostvarivanju njezine funkcije javnog servisa, ali da napadi na HRT često dolaze s političkih, odnosno stranačkih pozicija.

Za učestale kritike da na HRT-u ima viška zaposlenih kazao je kako najčešće nisu argumentirane, te se svode na jednostavno rješenje – smanjenje broja zaposlenih uz istovremeno povećanje opsega proizvodnje, pri čemu se, kaže, zapostavlja uloga HRT-a kao javnog servisa.

Komentiraj