HINA / Dario GRZELJ

NE Krško ponovno radi punom snagom

Nuklearna elektrana (NE) Krško ponovno radi punom snagom, nakon što je u noći na nedjelju bila nekoliko sati isključena iz mreže zbog korektivnih radova na sustavu praćenja mjerenja glavnog transformatora GT 2, koji je tijekom pogona pod visokim naponom, priopćeno je u ponedjeljak iz NE Krško.

NE je u noći na nedjelju na nekoliko sati bila isključena iz mreže zbog privremenog uklanjanja priključaka za mjerenje visokog napona na provodnim izolatorima obaju transformatora, na kojima se na mjernoj liniji visokog napona provodnog izolatora, odnosno vertikalnog izolatora, povremeno gubio signal.

Nakon završenih planiranih radova elektrana je u nedjelju u podne ponovno priključena na elektroenergetski sustav, a u noći na ponedjeljak već je postignuta puna snaga.

Prošli tjedan iz NE Krško najavljeno je njezino isključenje iz mreže jer se u poslijeremontom razdoblju povremeno pojavljivao gubitak signala na mjernoj liniji napona provodnog izolatora glavnog transformatora GT 2 na jednoj od triju faza.

Obzirom na to da dugoročan pogon s povremenim gubitkom signala na toj mjernoj liniji, odnosno prekidom mjerne petlje, znači rizik prenapona za provodni izolator i time transformator, uslijedila je  kratkotrajna zaustava elektrane i preventivno uklanjanje svih šestero priključaka za mjerenje visokog napona na provodnim izolatorima obaju transformatora te instalacija namjenskih čepova za uzemljenje priključaka. Pogon je, inače, moguć i bez nadzornih mjerenja na provodnim izolatorima, a konačna sanacija sa zamjenom svih priključaka provest će se tijekom sljedećeg remonta.

Komentiraj