Nazire li se kraj pandemije?

Trideset i dvije osobe zaražene koronavirusom preminule su u jednom danu. Najviše od početka epidemije u Hrvatskoj. Povećava se i broj hospitaliziranih, ali i onih kojima je potreban respirator. KB Dubrava, u kojoj je tijekom vikenda nakratko nestalo struje – postaje Covid bolnica. Što se ondje zapravo događa? Može li pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu? Uvode se i brzi testovi na koronavirus. Što su prednosti, a što nedostaci? Može li itko sa sigurnošću kazati kada će većem broju građana biti dostupno uistinu učinkovito i sigurno cjepivo? Kakva bi epidemiološka slika trebala biti da i Hrvatska uđe u novi lockdown? Tko takvu odluku može donijeti?

U večerašnjoj emisiji Otvoreno o ovoj temi razgovarali su ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, specijalist internist-pulmolog Saša Srića, Zavod za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju, Medicinski fakultet u Rijeci Zlatko Trobonjača.

Capak je rekao kako s obzirom na rast novooboljelih od prije 2 tjedna oni trenutno pune bolnice.

“7,6 oboljelih završi u bolnici, a 2 posto osoba završi na respiratoru. Što više je aktivnih slučajeva, to je više hospitaliziranih i na respiratoru”, rekao je i dodao kako se trenutno puni KB Dubrava, a na terenu se pune bolnice koje imaju infektivne odjele na koje se mogu stavljati covid-bolesnici.

Na pitanje slaže li se s tim da je KB Dubrava specijalizirana za covid-bolesnike rekao je kako je uvijek dobro da se covid-bolesnici nalaze na jednom mjestu zato što je to epidemiološki bolje.

“Na terenu se razmišlja da se osnuju covid-bolnice kako bi se rasteretili bolnički centri s covid-bolesnicima”, rekao je Capak.

Trobonjača je naglasio kako se vidi da formiranje covid-bolnice donosi određene frustracije djelatnika koji rade u toj ustanovi. Rekao je kako se u toj bolnici treba provesti kadrovska prilagodba.

“Tek sada vidimo koliko su nam važni visoko specijalizirani kadrovi koji su kadri liječiti najteže bolesnike, a koje nismo dovoljno pazili pa smo ih vremenom izgubili”, rekao je i dodao kao smatra da će kadrovska prilagodba biti najvažnija u idućem razdoblju.

Capak je rekao kako je trenutna smrtnost u Hrvatskoj 144 umrlih na milijun stanovnika i s tim brojkama smo u sredini EU. No, kako je rekao, taj je podatak zabrinjavajući i mi trebamo izbjeći zagušenje zdravstvenog sustava.

 

Komentiraj