FaH

BOŽO PETROV O REGISTRU IZDAJNIKA: Inzistiranje na tome moglo bi dovesti u pitanje cijelu suradnju

Božo Petrov, potpredsjednik Vlade, u ponedjeljak je obišao većinu ministarstva gdje se odvijala primopredaja vlasti. Izjavio je kako kako mu je veoma drago čuti kako je novi ministar branitelja srdačno dočekan, jer ako je ljudima drago što je ministar njihov čovjek, to znači da su riješili problem, prenosi HRT.

Petrov je ponovio kako se registar izdajnika ne bi smio odobriti te izrazio nadu da njihovi partneri u vlasti neće htjeti pošto-poto inzistirati na bilo kojim stvarima bez usuglašavanja i tako dovesti u pitanje cijelu suradnju.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta izjavio je da nema nikakvih saznanja u vezi navodne krađe mandata na parlamentarnim izborima, kao što tvrdi prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a kada bi nešto o tome znao uputio bi prijavu mjerodavnim institucijama.

Prijave za krađu mandata službenim putem
“Ako postoji sumnja u bilo što, zna se koji je redoslijed. Uputite prijavu, zna se koja institucija obavlja taj dio posla. Ja bih volio da to krene službenim putem”, rekao je Petrov novinarima u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, gdje je došao s novim ministrom Slavenom Dobrovićem na primopredaju dužnosti.
Na pitanje čemu takav postupak Karamarka nakon formiranja Vlade, Petrov kaže kako ne zna je li to Karamarko govorio i ranije negdje drugdje, pa sada nakon primopredaje vlasti želi istaknuti što se događalo.
“Ne bih znao konkretan razlog. Ako se to nije prije spominjalo, onda je to vjerojatno bilo zato da se ne bi radio presing na bilo koga tijekom pregovora. Ali to bi trebali upitati Karamarka”, rekao je.
Također je poručio kako mu nema zašto biti neugodno zbog potpisivanja Sporazuma o suradnji jer nije ušao u koaliciju, koja je u hrvatskoj političkoj povijesti oznaka za političku trgovinu.
Koalicija je oznaka za političku trgovinu
“Koalicija  je u hrvatskoj političkoj povijesti oznaka za političku trgovinu. Mi smo apsolutno svim postupcima od izbora do danas dokazali da nismo na prodaju, da se s nama politički ne može trgovati i zbog toga nismo potpisali bilo kakvu koaliciju nego sporazum, i to pod uvjetima onoga što se treba provesti u iduće četiri godine”, rekao je novinarima.
Što se tiče objave registra izdajnika, Petrov je ponovio da Most to ne odobrava, a ubuduće bi se takve sporne najave prvo trebale usuglasiti.
“Ne vjerujem da će druga strana htjeti pošto-poto, dovodeći u pitanje cijelu suradnju, na bilo kojim stvarima inzistirati bez usuglašavanja. Mogu se puštati i ‘probni baloni’ i na bilo kakav drugi način pokušati provesti neke stvari, ali ako ćemo ostvariti kvalitetnu suradnju onda se to mora dogoditi uz usuglašavanje”, poručio je Petrov.
Ministri iz Mosta spremni preuzeti odgovornost
Na upit hoće li se razmatrati smjena nekog od ministara ako se struka ujedini protiv njega, Petrov je rekao da on ne može govoriti o ministrima koji nisu iz Mosta.
“To je politička odluka, iza svih ministara koji su došli iz Mosta imaju jasno usuglašene reforme i prolazna vremena i nitko od njih se neće na bilo kakav način htjeti igrati. Oni znaju što trebaju napraviti i ako se slučajno to ne dogodi, spremni su preuzeti odgovornost za neučinjeno. Ali, s te se strane uopće ne brinem, nismo birali ljude po imenima i prezimenima nego po struci i znamo što se treba odraditi”, ustvrdio je Petrov.
Novinare je zanimalo i je li se drugim saborskim zastupnicima, primjerice HDSSB-a, koji su u petak u Saboru digli ruku za novu Vladu, nešto ponudilo u sklopu Vlade ili u javnim tvrtkama, a Petrov je odgovorio da nije.
“Nisam nikada sudjelovao u bilo kakvim takvim razgovorima na bilo kakav način. Meni je drago što su oni glasovali i što su prepoznali vrijednost ove Vlade. A nadam se da će se to i nastaviti”, istaknuo je Petrov.

Komentiraj