NAVIJAČI IZ VARAŽDINA: ‘Civilna zaštita nije nas nikamo uputila, a Trut neka sam živi sa svojim izjavama. Tako govori onaj tko želi odgovornost prebaciti na druge’

Nacionalovi reporteri uživo su u subotu, na Dan žalosti koji je proglašen u cijeloj Hrvatskoj, svjedočili tome kako grupe dobrovoljaca volontera samoinicijativno i samoorganizirano pomažu ljudima. Među njima su bila i trojica mladića, pripadnika skupine White Stones, navijača nogometnog kluba Varteks iz Varaždina. Na pitanje na koji su način organizirani, odgovorili su: “Mi se sami organiziramo.

Nas je 30-ak iz Varaždina. Tu smo već peti dan, svaki dan idemo na blef i većinom s ljudima koji su tu domaćini koordiniramo neke akcije i sve to. A prešli smo preko 2500 kilometara, obišli sva naselja koja postoje na zemljopisnoj karti, a i neka koja možda i nisu upisana.”

Drugim riječima, kao i mnogi drugi, odlučili su pomoć stradalima nositi direktno.

“Mi smo od početka tu i u početku smo pomagali u skladištima i Crvenom križu i u Varaždinu, i u Glini, i u Sisku, ali većinom idemo ljudima po kućama. Sad smo bili tu u jednoj kući sto metara odavde”, rekli su nam.

Pitali smo ih paze li da se ne ozlijede i jesu li svjesni toga da nije dobro ići u ruševne objekte ako za to nisu obučeni.

“A gledajte, malo riskiramo. Ali znamo što trebamo i idemo kamo je najpotrebnije.

Prikupili smo konkretno šest, sedam kombija hrane i raznih potrepština. To je ništa, ali to distribuiramo. To smo skupili od svojih članova navijačke skupine White Stones. Ali nama ne treba promocija, u cilju nam je biti tu s ljudima”, odgovorili su.

Kad je u pitanju organizirano volontiranje, ovi mladići istaknuli su da Civilna zaštita, koja je po njihovu mišljenju trebala organizirati volontere, nije organizirala ništa.

“Mi smo prva tri dana volontirali i u Crvenom križu, ali Civilna zaštita nije organizirala ništa, nije nas nikamo uputila”, upozorili su.

Očekivali su da će ih, kad dođu, netko uputiti u to što trebaju raditi i kako mogu biti najkorisniji. Jedan od njih je s time u vezi zaključio:

“Sad bum vam ja rekao. Tu ima jako, jako puno ljudi, najveći problemi su distribucija materijala i humanitarne pomoći, kao i logistika. Mislimo da bi tu trebala biti neka linija zapovijedanja, kategorizacija nekakvih ugroženih područja.”

Na izjave ravnatelja Civilne zaštite Damira Truta da su navijači samo napravili nered, reagirao je drugi mladić, dečko od kojih 20-ak godina:

“Iskreno, ne želim se uopće na te izjave osvrtati, on nek’ živi s tim. Jer takvu izjavu može dati čovjek koji želi odgovornost sa sebe svaliti na druge. Navijači su tu bili prvi. I uvijek budu prvi.”

Smatraju da nemaju vremena hodati okolo po raznim civilnim organizacijama i čekati kamo će ih oni uputiti te zato idu izravno ljudima kojima je potrebna pomoć. U Petrinji su u subotu, kad smo s njima razgovarali, bili već peti dan, a tijekom tog vremena spavali su, kažu, jedva nekoliko sati. Na spavanje, odnosno to malo što im od sna preostaje, odlaze u Varaždin, odakle svakoga dana dovode nove ljude.

“Mi cijelo vrijeme uz ove stare uvodimo i nove ljude jer je to najbitnije, da imamo svježu snagu. Zašto da se netko iscrpljuje i potroši ako mogu doći i drugi? A do Varaždina imamo sat vremena vožnje”, objasnili su.

Na kraju, kada smo ih zamolili za fotografiju, rekli su da se ne žele slikati ni promovirati i da “stavimo neku ilustraciju” jer ne žele još na kraju imati problema.

Komentiraj