Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni pušten je u nedjelju kasno navečer iz pritvora u kojem je završio zbog istupa na prosvjedu u Moskvi na kojem je pozvao na bojkot predsjedničkih izbora u ožujku.

Njegova odvjetnica Olga Mikhailova kazala je Reutersu da je njezin klijent pušten bez podizanja optužnice, ali će kasnije morati izići pred sud.

Bude li optužen za kršenje zakona o održavanju prosvjeda, mogao bi dobiti do 30 dana zatvora.

Policija ga je privela nedugo nakon što se pojavio na prosvjedu u Moskvi pozivajući na bojkot predsjedničkih izbora u ožujku za koje tvrdi da će biti namješteni.

Prosvjedi su organizirani i na ruskom dalekom istoku te u Sibiru. Glavne demonstracije sazvane su u Moskvi i u Sankt Peterburgu.

Ranije u nedjelju ruska policija je upala u ured Navaljnog u Moskvi razvalivši vrata metalnom polugom i uhitila njegove suradnike, kazali su njegovi suradnici.

Aleksej Navaljni (41) je 2017. bio tri puta uhićen zbog organiziranja neodobrenih skupova s više desetaka tisuća prosvjednika diljem zemlje.

Komentiraj

FOTO:EPA/MAXIM SHIPENKOV
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.