Navaljni priveden u Moskvi na dan prosvjeda protiv Putina

EPA/YURI KOCHETKOV

Ruska policija privela je u nedjelju vodećeg protivnika Kremlja, Alekseja Navaljnog nekoliko minuta pošto se pridružio pristašama u Moskvi na prosvjedima sazvanima diljem zemlje protiv politike predsjednika Vladimira Putina.

“Upravo su me priveli. Nema veze. Dođite u Tvjerskaju. Ovdje niste zbog mene, već zbog vas i vaše budućnosti”, napisao je Navaljni na Twtitteru.

Stotine njegovih pristaša okupile su se u Moskvi na skupu protiv vlasti i pozivali birače na bojkot predsjedničkih izbora 18. ožujka.

Prosvjednici su se okupili i na ruskom dalekom istoku te u Sibiru. Glavne demonstracije sazvane su u Moskvi i u Sankt Peterburgu.

Ranije u nedjelju ruska policija je upala u ured Navaljnog u Moskvi razvalivši vrata metalnom polugom i uhitila njegove suradnike, priopćili su njegovi suradnici.

Navaljni je svoje pristaše pozvao na prosvjede diljem Rusije kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog “lažnih” predsjedničkih izbora 18. ožujka na kojima se očekuje pobjeda Vladimira Putina.

Oporbeni čelnik ne može sudjelovati na izborima zbog sudske presude za koju on tvrdi da je djelo Kremlja.

Gradonačelnica Moskve koja nije izdala odobrenje za skup, upozorila je da će zatražiti “pravosudne mjere” za oporbenog čelnika.

Aleksej Navaljni (41) je triput uhićen 2017. zbog organiziranja neodobrenih skupova s više desetaka tisuća prosvjednika diljem zemlje i s više stotina uhićenih.

Komentiraj