NATO želi smanjiti broj svojih vojnika u Afganistanu na 12 tisuća

Glavni tajnik NATO-a u posjetu je Hrvatskoj, a jedna od tema za razgovor sa predsjednikom Milanovićem mogla bi biti i smanjivanje broja vojnika u Afganistanu. NATO je već ranije, nakon najave mirovnog plana objavio kako planira reducirati vojnu nazočnost u Afganistanu, ali nije naveo brojke, a prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg za njemački je ZDF u utorak najavio kako će umjesto 16 tisuća , biti 12 tisuća vojnika.

SAD i talibani, koji kontroliraju dobar dio Afganistana, potpisali su tijekom vikenda u Dohi, nakon 19 godina rata, mirovni sporazum.

Prema njemu, Amerikanci i njihovi saveznici se obvezuju povući sve svoje postrojbe iz Afganistana unutar 14 mjeseci, a pobunjenici na poštivanje sporazuma, među ostalim i početak razgovora s Kabulom o uspostavi trajnog mira.

“Put prema miru bit će dug i težak i stoga će sve što činimo u Afganistanu imati uvjete. Moramo vidjeti da se talibani drže svojih obveza iz sporazuma”, rekao Stoltenberg  u Bruxellesu.

Oko polovice od 4000 vojnika koji će napustiti Afganistan bit će vojnici iz SAD-a a ostatak iz drugih zemalja, kazao je Stoltenberg.

NATO je u Afganistanu od 2001., a njegova aktualna misija je neborbena i uključuje obuku i financiranje lokalnih snaga sigurnosti.

Iako se dogovorom predviđa postupno povlačenje stranih snaga, mnogi očekuju da će puno kompliciraniji biti razgovori između talibana i Afganistanaca.

Komentiraj