Svijet
Decoration icon

Rusija

NATO-V DUŽNOSNIK UPOZORAVA “Rusija koristi izbjegličku krizu kako bi svrgnula Angelu Merkel”

Autor:

EPA/SERGEI CHIRIKOV

Jānis Sārts, dužnosnik NATO-a rekao je u intervjuu za The Observer kako Rusija pojačava krizu s izbjeglicama kako bi svrgnula njemačku kancelarku Angelu Merkel. NATO navodno ima izvješća koja dokazuju ‘informacijski rat’ oko izbjegličke krize, a svoje prste u tome ima i ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Rusija stvara mrežu koju može kontrolirati. Pokušali su je iskoristiti u Njemačkoj, u kombinaciji s problemom izbjeglica, kako bi umanjili političke procese. Merkel je glasna zagovornica sankcija Rusiji. Rusija sada testira može li se nadovezati na postojeće probleme u Njemačkoj i stvoriti momentum, te izazvati promjenu vlasti u Njemačkoj”, rekao je Jānis Sārts.

Objasnio je kako Rusija koristi društvene mreže i državljane Rusije u Njemačkoj kako bi pokušali potpuno iskoristiti postojeće probleme u Njemačkoj. Pritom iskorisštavaju i ultradesnicu. “Općenito, možete slijediti ruski novac kod europskih ekstremista. Bili oni lijevo ili desno orijentirani. Sve dok se radi o ekstremima, Rusi će na njih računati”, dodao je Sārts.

Naglasio je i kako je pokušaj Rusije da ‘zakuha’ krizu u Njemačkoj na vrijeme otriven, ali i kako mnoge države ne vide Putinov propagandni rat, prenosi Guardian.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)