NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg pozvao je u četvrtak saveznike da poštuju svoje obveze i povećaju izdvajanja za obranu pošto se Savez našao u “teškoj sigurnosnoj situaciji”.

Zemlje NATO-a su se 2014. na summitu u Walesu obvezale da će zaustaviti stalni pad svojih vojnih rashoda i u idućih deset godina vratiti se na razinu od 2 posto BDP-a.

Jens Stoltenberg je ovaj novi poziv uputio nakon susreta s nizozemskim ministrom Markom Rutteom u Den Haagu i prije susreta na vrhu u Varšavi početkom srpnja.

Nizozemska je već povećala izdvajanja kako bi pomogla da se otklone “aktualne prijetnje na istoku i na jugu” NATO-ovih granica, rekao je Rutte na tiskovnoj konferenciji.

Nizozemska, čiji vojni proračun iznosi 7,5 milijarda eura, u 2016. je za obranu izdvojila 220 milijuna eura više. Do 2020. će povećati proračun za 345 milijuna.

Stoltenberg misli da NATO-ovi saveznici prvo moraju zaustaviti rezanje proračuna za oružane snage a onda postupno povećavati izdvajanje.

“Shvaćam da je teško povećati vojni proračun. Svi političari i većina ljudi s kojima se susrećem radije daju novac za zdravstvo, školstvo, infrastrukturu i mnoge druge sektore”, rekao je glavni tajnik.

“No moramo u nj ulagati jer je obrana preduvjet za sigurnost i jedina mogućnost da se osigura mir”, istaknuo je.

U prigodi varšavskog summita članovi Saveza, zabrinuti zbog “veće agresivnosti Rusije na istoku” i “uzavrelosti i nestabilnosti na jugu”, razgovarat će o različitim mogućnostima rješenja koje predlažu vojni stratezi kako bi razmjestili “više bojna u istočnim zemljama”, rekao je Stoltenberg.

Odnosi Moskve i NATO-a nedavno su se opet zategnuli zbog američkog proturaketnog štita koji se upravo postavlja u Rumunjskoj i u Poljskoj, kojim će zapovijedati NATO dok Savez počinje približavanje EU-u bez presedana kako bi mu pomogao u rješavanju migrantske krize.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakBernie Sanders želi surađivati s Clinton kako bi porazili Trumpa
Sljedeći članakBarack Obama najavio da će poduprijeti Clinton
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.