FaH

NATO: Glavni prioritet je povećanje izdvajanja za obranu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u utorak ocijenio da je za Sjevernoatlantski savez najvažnije pitanje povećanje izdvajanja za obranu, što je odgovor na zabrinutost novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Stoltenberg je rekao da je u 2016. izdvajanje za obranu europskih saveznika i Kanade porasle za 3,8 posto, bitno više od predviđenog.

Više je u odnosu na 2015. potrošeno oko 10 milijardi dolara, naglasio je šef NATO-a i sve više saveznika se priibližava cilju vojne potrošnje od 2 posto njihova BDP-a.

Tijekom izborne kampanje Donald Trump je govorio o toj temi i rekao da će Sjedinjene Države razmotriti hoće li ispunjavati svoje obveze prema NATO-u ako se europski saveznici neće brže približiti tom cilju. Među 28 zemalja članica Saveza, samo njih pet, među kojima Sjedinjene Države, ispunjavaju taj cilj.

Treba li se približiti tom cilju do 2024. ili strogo poštivati taj datum? Najvažnije je uspjeti, rekao je u utorak Jens Stoltenberg tijekom tradicionalne konferencije za novinare organizirane uoči ministarskog sastanka 28-orice u sjedištu NATO-a.

Stoltenberg je povećanje iz 2016. ocijenio “važnim korakom u dobrom smjeru”.

“Ne očekujemo od svojih saveznika iz NATO-a da dosegnu cilj od 2 posto odmah, ali neka prestanu smanjivati potrošnju”, zaključio je Stoltenberg.

Komentiraj