NATO demantirao jačanje snaga uz granicu Bjelorusije

NATO je u subotu navečer demantirao da jača vojnu prisutnost na granici s Bjelorusijom, kazavši da su takve optužbe bez temelja, nakon izjava predsjednika te zemlje Aleksandra Lukašenka.

“Svaka izjava koja se tiče jačanja NATO-a na granici s Bjelorusijom je neutemeljena. Kao što smo već jasno rekli, NATO ne predstavlja nikakvu prijetnju za Bjelorusiju ili bilo koju drugu zemlju i ne jača vojnu prisutnost u regiji”, rekla je glasnogovornica NATO-a  Oana Lungescu u kratkom priopćenju.

Savez naglašava da je u “strogo defanzivnom” položaju.

“Ostajemo budni, spremni odvratiti svaku agresiju i braniti naše saveznike. Pozivamo Minsk da pokaže puno poštivanje temeljnih prava”, dodala je.

U subotu je Lukašenko posjetio vojne postrojbe u Grodnom, u blizini poljske granice, objavilo je bjelorusko predsjedništvo.

Na vojnom poligonu on je osudio prosvjede koji su, po njemu, potaknuti “izvana”, te naglasio da se snage NATO-a gomilaju u neposrednoj blizini bjeloruske granice, na tlu Poljske i Litve.

Naglasio je da su stoga bjeloruske snage stavljene u snage pripravnosti.

Poljska je nazvala izjave bjeloruskog čelnika propagandom režima, dok je litavski predsjednik Gitanas Nauseda govorio o “izjavama bez temelja o imaginarnim vanjskim prijetnjama”.

U nedjelju ponovno prosvjedi

U nedjelju su u Bjelorusiji ponovno najavljeni veliki prosvjedi protiv Lukašenkovog ostanka na vlasti.

“Ponosna sam na Bjeloruse, jer su nakon 26 godina straha, spremni braniti svoja prava”, rekla je čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

“Pozivam ih da nastave, da se ne zaustave, jer je sada važno ostati ujedinjen u borbi za naša prava”, dodala je 37-ogodišnja Tihanovska, koja je na izborima 9. kovoloza bila protukandidatkinja Lukašenku koji je po službenim rezultatima pobijedio s oko 80 posto glasova.

Tihanovska osporava njegovu pobjedu.

Ona je u međuvremenu otišla u Vilnius, glavi grad Litve, iz straha za svoju sigurnost. Najavila je da će se i u tom gradu u nedjelju održati prosvjedi u formi ljudskog lanca sve do granice s Bjelorusijom.

Komentiraj